Groeien+naar+hoger+niveau
Achtergrond
©

Groeien naar hoger niveau

In 2015 beslisten Arthur en Marieke ter Avest in Notter om over te schakelen van de Topigs 40- op de TN70-zeug. Nog elke dag merken ze de effecten van die ingrijpende keuze in hun stallen. Met goed teamwork groeit hun bedrijf op verschillende fronten naar een hoger niveau.

In het najaar van 2015 arriveerde de eerste koppel opfokzeugjes van 25 kilo op hun KDV-bedrijf met ruim 500 zeugen en meer dan 3.000 vleesvarkens. Bij 160 kilo - op een leeftijd van rond de 270 dagen - werden de TN70-gelten voor het eerst geïnsemineerd. En weer vier maanden later werden de eerste TN70-nakomelingen geboren. Op dit moment is meer dan 90 procent van hun zeugen een TN70 en is de oudste zesdeworps.

Ter Avest merkt dat de toomgrootte aan het toenemen is, evenals de bigoverleving. “Biggen zijn uniformer en door de goede uierkwaliteit is het grootbrengend vermogen van de TN70 beter”, zegt Arthur. “Wij spenen per worp al meer dan een big extra en het gemiddelde speengewicht is bijna 8 kilo.”

Eindbeer verandert mee


Maar die geleidelijke overgang naar een andere zeug heeft ook gevolgen voor de voerstrategie op het bedrijf en de keuze van de eindbeer. De eerste koppels TN70-gelten zijn geïnsemineerd met de TN Tempo om biggen meer vitaliteit en robuustheid mee te geven, terwijl de Topigs-40 zeugen met Piétrain-sperma werden geïnsemineerd. Van die strategie zijn ze per 2017 afgestapt: vanaf dat moment zijn alle zeugen en gelten geïnsemineerd met TN Tybor (half Piétrain en half Tempo). Sinds enkele maanden worden alle TN70-zeugen met de TN Tempo geïnsemineerd en de laatste Topigs-40-zeugen nog met TN Tybor. “Het goed managen van de TN70 is een leerproces. Glashelder is de enorme invloed van voeding op de uniformiteit van de geboren biggen en de koppels vleesvarkens in mijn stallen. Zeugen wegen is een handig hulpmiddel voor de voercurve per worpnummer, met een correctie voor conditie.”

Ontwikkelfase

In de opfokafdelingen en de vleesvarkensstallen is eveneens te merken dat het bedrijf zich in een ontwikkelfase bevindt. De veranderingen in genetica dwingen hen alert te blijven wat betreft voeding en management. De groei van biggen is aan het toenemen: gemiddeld 400 gram per dag wordt bijna aangetikt. Ook bij de vleesvarkens is een flinke groeispurt ingezet. Tussen een zomerronde met hoofdzakelijk Piétrains en een winterperiode met vooral TN Tybor-varkens zat een verschil van 130 gram per dag (respectievelijk 823 en 952 gram per dag). Ook de EW-conversie was 0,1 gunstiger (2,72 versus 2,63). “Als het straks allemaal TN70 x Tempo biggen zijn moeten we misschien de groei nog wel afremmen, om gebalanceerde groei te krijgen”, zegt Arthur ter Avest. “Het aanpassen van voeding op de genetische capaciteit en een optimale slachtkwaliteit vergt teamwork met mijn medewerkers, Agrifirm, Topigs Norsvin en DGC Twente.”

SPF-gelten


Met de TN Tempo-nakomelingen die in aantocht zijn, zal Ter Avest de vinger aan de pols moeten blijven houden. Maar ook schakelt hij een tandje bij wat betreft diergezondheid. Sinds begin dit jaar koopt hij TN70-opfokzeugen van het SPF varkensfokbedrijf van Gert van Beek. “Op deze manier wil ik mijn van oudsher gesloten varkensbedrijf laten groeien naar een hoger gezondheidsniveau. Maar dat kan alleen door secuur en hygiënisch te werken: geen voer knoeien, mest regelmatig wegscheppen, vliegen elektrisch bestrijden en madendood gebruiken en gangen en paden schoon houden. En voor Varkens.nl maak ik echt een uitzondering om in de stal te komen.”

Kijk bij bedrijf in beeld: overschakelen teamwork.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer