Risico%E2%80%99s+managen
Blog
©

Risico’s managen

Het blijft een dubbel thema. Je verzekert je bedrijf voor zaken waarbij je eigenlijk hoopt het nooit nodig te hebben. We vinden een brandverzekering normaal om af te sluiten. Veel zaken met een momenteel grotere kans op calamiteiten denken we, een beetje zwart wit gezegd, dan totaal niet over na. Het is in Nederland een onderbelicht punt om risico’s af te dekken. Dit terwijl een bedrijf op markt, gezondheid of aansprakelijkheid toch grote risico’s loopt. In vele delen van de wereld, ook dichtbij, is daar veel meer aandacht voor.

In Duitsland verzekeren circa 25% van de varkensbedrijven zich voor gezondheidsproblemen. Dit kan een verzekering zijn voor veewetziekten. Een tweede niveau is een dekking bij uitbraken zoals Mycoplasma, PIA of PED. In de zwaarste variant is het risico verzekert voor ziektes zoals APP en PRRS. De dekking gaat daarbij zo ver dat depop-repop vergoed wordt.

Op marktgebied is in Amerika de termijnhandel een veel gehanteerd systeem voor afdekken van prijsrisico’s. Dichterbij in onder andere Spanje is de systematiek van een vaste opbrengstprijs een beschikbaar instrument om prijsrisico’s af te dekken.

Impact groter
Eigenlijk raar dat het in Nederland zo onderbelicht is, terwijl de impact van de risico’s (door bedrijfsomvang, specialisatie, claimgedrag, marktfluctuaties etc.) steeds groter wordt.

Op gebied van personeel kan ook zeker sprake zijn van risico’s. Daartegen zijn dan weer allerhande verzekeringen of contractsvormen voorhanden. Dat geldt niet alleen voor de mensen in vaste dienst, maar ook voor mensen met een jaarcontract, Polen op een CAO-loon op de juiste inschaling of voor de zaterdaghulp.

Ten aanzien van aansprakelijkheid hebben veel varkensbedrijven in Nederland daar nog te weinig over nagedacht. De voorbeelden van de Fipronil-affaire bij pluimveebedrijven of een hagelbui tijdens een storm voor akkerbouwbedrijven liggen nog recent in ons geheugen. Bedrijven zijn daarbij in veel gevallen niet gedekt voor geleden schade.

Gevolgen dragen of afdekken
Als je de gevolgen van een risico niet meer zelfstandig kan dragen is het volgens mij verstandig om na te denken over afdekking. Het overbruggen van een prijsdal kun je zelfstandig doen of kun je met een prijsafdekking proberen te doen. Denk in ieder geval na over de vraag of je het kan overbruggen en zo nee, dan kom in actie en leg je niet neer bij de aanname dat je toch niks kan doen. De uitkomst is dan immers ook duidelijk.

Ten aanzien van aansprakelijkheid laten we dat vaak bij onze toeleveranciers en afnemers. Wie vraagt aan zijn toeleverancier of die een goede productaansprakelijkheidsverzekering heeft? Wat als er iets gebeurt en u deed zaken met een vaak lege exploitatie BV?

Werkwijze verankeren
Het is geen alledaags thema en ook zeker niet iets waar u dagelijks mee bezig bent. Toch is het de moeite waard om een keer de risico’s te inventariseren. Dan kunt u van daaruit kijken waar u zaken strakker zou kunnen regelen. Het is vervolgens maar een kleine stap meer om een nieuwe aanpak in uw werkwijze te verankeren.

Het niet afdekken van risico’s gaat in de meeste gevallen goed. Totdat het lot uit de loterij op uw bedrijf valt, is het maar beter om de premie voor het lot betaald te hebben.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer