CETA+heeft+nog+geen+effect
Nieuws
©

CETA heeft nog geen effect

Het handelsakkoord tussen Canada en Europa (Ceta) is voorlopig van start gegaan. Voor varkensvlees heeft dat nog geen effect, stelt Frans van Dongen van de COV. Op langere termijn kan het echter wel degelijk consequenties hebben.

In het handelsakkoord heeft Europa aan Canada een heffingvrij quotum van 80.000 ton varkensvlees gegeven. Dat vindt Van Dongen veel te veel. “We hebben daar op varkensgebied niets voor teruggekregen. Wel kunnen we meer kalfsvlees exporteren.”

Voorlopig heeft dit quotum nog geen effect. Tot op dit moment heeft Canada namelijk een aantal zaken niet op orde waardoor export naar Europa niet kan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van ractopamine bij de vleesproductie en een aantal handelingen in het slachtproces die Europa niet goedkeurt.

Op termijn zal Canada die zaken volgens Van Dongen wel aanpassen en dan krijgt Europa wel last van dit handelsverdrag. “Dan kan Canada bijvoorbeeld hammen naar Europa gaan exporteren. Die brengen in Europa meer op dan in Canada. Of daar meer export van varkensvlees vanuit Europa naar Canada tegenover staat is nog de vraag.”

Er lopen nog wel procedures tegen Ceta. En het moet nog door alle Europese lidstaten worden goedgekeurd. Maar voorlopig gaat het handelsakkoord wel in werking.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer