Grote+belangstelling+voor+Balance
Nieuws
©

Grote belangstelling voor Balance

De belangstelling bij vleesvarkenshouders om mee te draaien in Good Farming Balance is groot. Sinds de introductie in maart hebben al veel varkenshouders zich aangemeld en ook daadwerkelijk leveringscontracten getekend, zegt Allard Bakker, projectmanager Good Farming Balance bij Vion.

Tijdens de Ondernemersdag varkenshouderij van AgruniekRijnvallei was Bakker een van de inleiders. Hij gaf aan dat Inmiddels valt een substantieel aandeel van de productie binnen Good Farming Balance valt. Dat aandeel stijgt nog wekelijks. Hoe groot dat aandeel is kan hij uit concurrentie-overwegingen niet aangeven. Wel meldt hij dat er nog ruimte is voor nieuwe deelnemers.

De noodzaak om over te gaan naar een ander uitbetalingssysteem werd nog eens door Bakker toegelicht. “Nederland kan niet voor de allerlaagste kostprijs produceren. Wel kunnen we ervoor zorgen dat we een vleesvarken zo goed mogelijk tot waarde brengen en de opbrengst zo hoog mogelijk is. Daartoe moeten de verschillende onderdelen van een varken wereldwijd worden afgezet. Dat kan als we meer spreiding hebben in bijvoorbeeld spekdikte, vleespercentage en gewichten. Met daarbij tegelijk leveringszekerheid, anders kunnen we geen contracten afsluiten.”

De spreiding in de vleesvarkens is nodig omdat er veel diversiteit is in de afzetmarkten wereldwijd. Vette buiken voor de steengril gaan naar Korea, kleine filets naar Japan, Australië vraagt om middels voor de barbecue, koppen en poten gaan naar China maar inmiddels bijvoorbeeld ook het schouderblad met vlees. Wel verandert de behoefte van die markten voortdurend. De vraag uit China is bijvoorbeeld gedaald, terwijl Vion meer exporteert naar Australië waar het nu zomer wordt.

Bij deelname in Good Farming Balance krijgen de varkenshouders de mogelijkheid om een cursus Risicomanagement te volgen. Die cursus wordt gegeven op de Wageningen Universiteit. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Belangstellende varkenshouders die deel nemen of gaan nemen in Good Farming Balance kunnen zich via hun tussenpersoon aanmelden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer