Financi%C3%ABle+boerenslimheid
Achtergrond
©

Financiële boerenslimheid

Varkenshouders moeten hun boerenslimheid niet alleen inzetten in het dagelijkse management maar ook gebruiken om te zorgen voor een goede financiële toekomst. Volgens accountant Hennie van Braak zijn er veel opties die er voor kunnen zorgen dat een zo groot mogelijk deel van de winst ten goede komt aan de ondernemer en zijn gezin.

Of een varkenshouder nu een éénmanszaak, VOF of BV heeft, het maakt niet uit. Nadenken over de toekomst van het bedrijf hoort er volgens Van Braak, accountant en oprichter van Van Braak Accountants, al vanaf dag één bij. “Je wilt dat de winst ten goede komt aan de onderneming, zodat een onderneming kan groeien en goed is over te nemen. Daartoe zijn allerhande opties denkbaar.”

Één van die opties is bijvoorbeeld de kinderen een rol bieden binnen het bedrijf. Dat kan volgens Van Braak al vanaf het moment dat de kinderen vijftien jaar jong zijn. “Veel tijd hoeven de kinderen niet voor de onderneming te werken, twee tot drie uur per maand is genoeg. Dit kan dan al fiscale opties bieden voor de toekomst. Na minimaal drie jaar in loondienst is het bijvoorbeeld mogelijk om vermogen van de onderneming geruisloos door te schuiven naar de kinderen.”

Zo zijn er nog meer opties denkbaar zoals bijvoorbeeld het omzetten van stakingswinst uit de stille reserve in lijfrentes. Om op de juiste manier gebruik te maken van deze en andere opties zal een varkenshouder tijdens zijn loopbaan wel een paar keer moeten stoppen en opnieuw beginnen. Niet door het bedrijf te verkopen of te verhuizen, maar door fiscaal gezien van onderneming te veranderen.

Een varkenshouder hoeft dit soort zaken niet allemaal zelf bedenken. Hij moet volgens Van Braak zijn boerenslimheid gebruiken om een goede adviseur te kiezen. “De varkenshouder betaalt die adviseur immers. Dus het betekent dat die adviseur ook wat moet opleveren voor het bedrijf. De adviseur moet goede adviezen geven die de toekomst van het bedrijf veilig stellen.”

Tijdens de TOP-Sessie Strategisch management op 25 september aanstaande is Hennie van Braak een van de inleiders. Hij gaat dan diepgaand in op de opties voor het strategisch managen van de onderneming. Lees ook het interview met Hennie van Braak in vakblad Varkens.nl.

Bekijk hier het programma van de TOP-Sessie Strategisch management.

Opgeven voor de TOP-Sessie Strategisch management kan nog via deze link.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer