Duitse+samenleving+jaagt+fatale+ontwikkeling+aan
Nieuws
©

Duitse samenleving jaagt fatale ontwikkeling aan

De trend van meer varkens per bedrijf zet zich ook in Duitsland door. Deze structuurverandering in de Duitse varkenshouderij wordt steeds nadrukkelijker zichtbaar, constateert de bond van Duitse varkenshouders ISN. Een fatale ontwikkeling, noemt de ISN het zelfs.

Het gemiddelde aantal varkens dat per varkensbedrijf kwam in mei 2017 volgens AMI (Duitse CBS) uit op 1.139 dieren. Binnen 10 jaar is dat aantal varkens per bedrijf verdrievoudigd. Kleinere boerderijen staken de varkensproductie, terwijl andere bedrijven opschalen om kosten te reduceren en te kunnen profiteren van specialisatie.

Volgens AMI is de structuurverandering in de Duitse varkenshouderij versterkt in de periode medio 2014 tot midden 2016 versterkt. Die twee jaar durende periode waren het financieel gezien belabberde tijden in de varkenssector. Daardoor zijn met name zeugenhouders gestopt. Deze ontwikkeling is niet verwonderlijk omdat naast de prijscrisis zijn ook de eisen aan het houden van varkens, het dierenwelzijn en het milieu bij zijn gekomen. Deze veranderingen hebben vooral kleinere varkenshouders aangezet tot stoppen. Bovendien hebben toekomstige varkenshouders meer managerskwaliteiten nodig om met die veranderende productieomstandigheden om te kunnen gaan.

Daarbij is er een gebrek aan zekerheid in de zeugenhouderij. Welke veranderingen staan er nog op stapel voor het houden van dieren in dekafdelingen? Ook nadert het moment dat in Duitsland gestopt gaat worden met castreren of dat een dierenarts nodig om dieren te doven. Andere alternatieven zijn nog niet goed onderzocht. Onzekerheid knaagt.

En als klap op de vuurpijl: veel varkenshouders zijn de enorme publieke vijandigheid en de maatschappelijke bemoeienis met hoe zij hun varkens moeten houden, meer dan beu. Ze leggen het bijltje erbij neer: een fatale ontwikkeling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer