Bezorgd+om+aantal+varkensstalbranden
Nieuws
©

Bezorgd om aantal varkensstalbranden

Sinds het Actieplan stalbranden 2012-2016 is gestart, wordt het aantal stalbranden specifieker bijgehouden. Brandweer Nederland heeft die cijfers over stalbranden ook uitgesplitst voor de varkenshouderij. In 2012 vonden er 6 varkensstalbranden plaats, in 2013 waren er dat 9 en het jaar erop 6. In 2015 vonden 5 stalbranden plaats en in 2016 nog 8. Tot nu (medio augustus) hebben vlammen in 2017 al 7 varkensstallen vernield.

Een dalende trend in het aantal varkensstalbranden in de periode 2012-2016 kan POV-voorzitter Ingrid Jansen helaas niet ontdekken. “Toch zijn dit hele andere cijfers dan in de periode voordat het Actieplan is opgezet. In de periode 2005-2009 maken onderzoekers van Van Hall Larenstein in het rapport “Brand in veestallen” melding van in totaal 242 branden in varkenstallen. Dat waren er bijna vijftig per jaar. Bewustwording heeft dus weldegelijk flink wat opgeleverd, maar elke stalbrand is er een te veel. Als we de werkelijke oorzaak kennen kunnen we doelgericht een tandje bijschakelen.’

Volgens Brandweer Nederland wordt in de helft van de gevallen van stalbranden een oorzaak gevonden. Kortsluiting en werkzaamheden worden beiden in 15 procent van de branden gevonden als oorzaak. Blikseminslag (10 procent) en broei en overige zaken (10 procent) zijn de andere oorzaken. Bij de helft van alle stalbranden met de uitslag ‘oorzaak niet bekend’ was het vuur zó vernietigend dat volgens Brandweer Nederland de oorzaak niet meer te achterhalen was. Jansen daarover: “Dat levert onrust op onder met name varkenshouders op. Door te pleiten voor onafhankelijk onderzoek van stalbranden verwachten we het aandeel niet verklaarbare branden kleiner te krijgen.”

Jansen doelt op diepgravend onderzoek doen naar de werkelijke oorzaak van het ontstaan van stalbranden. "Een door de brandweer vastgestelde oorzaak als kortsluiting, zegt te weinig. Is kortsluiting bijvoorbeeld het gevolg van knaagdieren die elektriciteitskabels hebben aangevreten, dan kunnen we om het aantal stalbranden terug te dringen in gaan zetten op een hardere aanpak van ongedierte."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer