Bezint eer ge begint

Telkens is het weer een rare gewaarwording als ik vanuit het Brabantse Wanroij naar het Limburgse Broekhuizenvorst rijd om daar te gaan werken op het varkensbedrijf. Op het eerste oog is er helemaal niets veranderd. Hoe goed ik ook mijn best doe, ik zie geen veranderingen. Wat is er dan zo anders geworden?
Er is een kloof ontstaan door de regels die gehanteerd gaan worden in de provincie Noord-Brabant en de rest van Nederland. Op vrijdag 7 juli 2017 heeft de Provinciale Staten van Brabant ingestemd met een aantal zaken. Allereerst mag er de komende jaren geen uitbreiding in de geitenhouderij plaatsvinden. Daarnaast moet de reductie van de stikstofnorm al in 2022 worden gehaald in plaats van 2028. Tenslotte komt er een ‘staldering’ bij als je wilt uitbreiden. Oftewel: 110% staloppervlak slopen voor 100% nieuwbouw.

Deze aangescherpte regels gelden alleen voor de Brabantse boeren. Willen zij verder gaan met ontwikkelen van hun bedrijven dan moeten ze extra investeren in hun stallen. Dit gaat ze geld kosten waar ze niets voor terug krijgen. Als we de concurrentiestrijd met het buitenland niet willen verliezen, moeten we er voor waken dat onze kostprijs van varkensvlees niet te veel stijgt. De nieuwe provinciale maatregelen zorgen ervoor dat dat in Brabant juist wél gaat gebeuren. Ik stel me wel eens de vraag of dit allemaal eerlijk is als we naar alle boeren in Nederland kijken. Voor mij is het duidelijk dat door deze veranderingen veel Brabantse familiebedrijven het erg moeilijk gaan krijgen. Kunnen ze toch doorboeren of moeten ze de keuze maken om met hun varkensbedrijf te stoppen.

Op het varkensbedrijf in het Limburgse wordt sporadisch gesproken over wat in Brabant een heet hangijzer is. Waar zouden we ons druk over maken, buiten dat er misschien meer Brabantse boeren ruimte zoeken in Limburg? Ik ben van mening dat ook Limburgse veehouders en alle andere boeren in Nederland zich wel zorgen moeten maken over de Brabantse maatregelen. Het kan zo maar gebeuren dat andere provinciebesturen dit voorbeeld gaan volgen.

Daarom wil ik twee boodschappen meegeven. Overheid: bezint eer ge begint en zorg ervoor dat bij veranderingen duidelijk is wat de gevolgen zijn voor hen die het treft. En medeprofessional in de agrarische sector:  steek je kop niet in het zand. Kijk om je heen en kom op voor de toekomst van je bedrijf bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een studieclub.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider bij Hermans Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer