Prijs+voor+kunstmest+uit+mest
Nieuws
©

Prijs voor kunstmest uit mest

Het BioEcoSim-systeem haalt fosfaat en stikstof als kunstmeststoffen uit varkensmest en produceert daarnaast een bodemverbeteraar. Het systeem, ontwikkeld door een Europees consortium, heeft de Ivan Tolpe prijs 2017 voor innovatieve mestverwerkingssystemen gewonnen.

De Ivan Tolpe prijs wordt uitgereikt door het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking. BioEcoSim heeft de prijs ontvangen omdat het een totaaloplossing biedt. Het systeem bewerkt de mest voor, zodat vrijwel alle fosfaat uit de dikke fractie in oplossing gaat. “De volgende stap maakt van de opgeloste fosfaat, fosfaatzouten die als kunstmest zijn toe te passen”, zegt Matthé Vermeulen van Dofco, een van de partners in het project. “Daarna haalt het systeem stikstof uit de dunne mest; deze stap moet nog verder worden ontwikkeld. Alle kali komt in een waterige vloeistof terecht. Dat kun je op korte afstand als kalimeststof afzetten. Mooi zou zijn om ook de kali nog uit de waterige fractie te halen.”

De dikke fractie wordt gedroogd via een proces dat door het Duitse Fraunhofer instituut is ontwikkeld. Het werkt met superhete stoom, hierdoor zit er geen enkele ziektekiem meer in de dikke fractie. “De methode heeft zich inmiddels bewezen”, weet Vermeulen. “Het droge product dat ontstaat is prima in te zetten als bodemverbeteraar. Daar is in heel Europa een grote behoefte aan. Omdat er vrijwel geen fosfaat en stikstof in deze bodemverbeteraar zit, is dat geen belemmering bij de toepassing.”

De dikke fractie is nog verder te verwerken met pyrolyse. Dan ontstaat er als eindproduct biochar, een bodemverbeteraar. Volgens Vermeulen is daar nu nog geen markt voor en voldoet het drogen van de dikke fractie met de superhete stoom ook.

De verwerkingskosten met het BioEcoSim systeem kunnen flink dalen. Er is sprake van een halvering van de kosten van 25 naar 12,50 euro. Vermeulen vindt dat nog een te vergaande conclusie. Al kunnen de kosten kunnen volgens hem wel flink dalen. “Het is nu zaak dat er een praktijkinstallatie wordt gebouwd, zodat het terugwinnen van stikstof nog beter gaat en er meer duidelijkheid komt over de kosten.”

De installatie heeft een capaciteit van 10.000 ton mest. Vanwege deze kleine omvang is de installatie in principe toepasbaar op een varkensbedrijf.

In BioEcoSim draaien 14 bedrijven en onderzoeksinstellingen mee. Het Duitse Fraunhofer instituut trekt de kar. Daarnaast zijn er nog vijf Duitse partners, vijf Spaanse, één Britse en twee Nederlandse. Naast Dofco is dat Wageningen Economic Research.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer