Juridische+vraagtekens+bij+einde+POR
Nieuws
©

Juridische vraagtekens bij einde POR

De varkenssector overschrijdt haar fosfaatproductieplafond in 2016 niet. En er is nog geen evaluatie van de meststoffenwet 2016. Waarom stopt staatssecretaris Martijn van Dam dan met de POR-regeling, vraagt advocaat Franca Damen zich af.

De varkenssector overschrijdt haar fosfaatproductieplafond in 2016 niet. En er is nog geen evaluatie van de meststoffenwet 2016. Waarom stopt staatssecretaris Martijn van Dam dan met de POR-regeling, vraagt advocaat Franca Damen zich af.

Bij de start van de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR-regeling) begin 2015, was er voor zowel varkens als pluimvee ruimte binnen het eigen fosfaatplafond. Op basis daarvan is de POR-regeling 2015 uitgeschreven, aldus Damen als advocaat bij Kneppelhout advocaten gespecialiseerd in de agrarische sector.

De voorlopige einddatum van de POR-regeling van 2015 was daarbij 31 december 2017. Die datum was gekozen omdat uit de evaluatie meststoffenwet 2016 zou moeten blijken of het stelsel van dierrechten na die datum nog wel nodig was. Damen: “Als er geen dierrechten meer nodig zijn, is de POR-regeling ook niet meer nodig. Dus het was logisch om een voorlopige einddatum te kiezen van 31 december 2017. Nu kondigt de staatssecretaris aan dat de POR-regeling al vervalt voordat de evaluatie van de meststoffenwet er is en voordat het bekend is of dierrechten nodig zijn. Daarnaast heeft de staatssecretaris in september aangekondigd dat er per 1 juli een 2017 een evaluatie zou volgen van de fosfaatproductie, voordat hij verdere maatregelen neemt.”

Dat de staatssecretaris nu al besluit tot het niet verlengen van de POR-regeling is dan ook op zijn minst opmerkelijk. Zeker omdat de varkenssector in 2016 onder het eigen fosfaatplafond is gebleven. De overschrijding van het fosfaatplafond in 2015 heeft de varkenssector dus al teruggedraaid. Daarnaast heeft de sector afgesproken om dit jaar de fosfaatproductie met minimaal 1 miljoen kilo fosfaat in te krimpen via het voerspoor. Bovendien is een van de onderdelen van het actieplan plan Vitale Varkenshouderij er op gericht om de fosfaatproductie te laten dalen.

Damen vindt dan ook dat Van Dam de POR-regeling op oneigenlijke gronden heeft ingetrokken. Er is in haar ogen meer politieke druk nodig om dit besluit terug te draaien. Mocht dat niet gaan lukken, dan liggen er mogelijk juridische opties om dit aan te vechten.

Lees hier het volledige betoog van Franca Damen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer