Vier+euro+per+kilo+fosfaat
Nieuws
©

Vier euro per kilo fosfaat

Varkenshouders die erin slagen hun fosfaatproductie via het veevoer te verlagen, krijgen per kilo fosfaatreductie een vergoeding van vier euro. Dat is af te leiden uit de brief over fosfaat die EZ staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag 3 februari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

LTO varkenshouderij en NVV hebben voorgesteld om de fosfaatproductie via het voerspoor dit jaar met 1 miljoen kilo fosfaat te verlagen. De Nevedi is hierbij betrokken.

Varkenshouders kunnen op vrijwillige basis meewerken aan het gebruik van fosfor-armer voer. LTO, NVV en Nevedi zullen hiertoe een stimuleringsregeling uitwerken met een premie per kilo fosfaatreductie. Voor het uitvoeren van deze maatregel en andere onderdelen van het Actieplan vitalisering Varkenshouderij stelt Van Dam 1 miljoen euro beschikbaar.

Voor de varkenshouders die meewerken aan het verlagen van de fosfaatproductie is er vanuit de overheid maximaal vier miljoen euro beschikbaar. Of dit hele bedrag beschikbaar komt is afhankelijk van de werkelijk gerealiseerde fosfaatproductie. De vier miljoen wordt dus alleen uitgekeerd indien er werkelijk 1 miljoen kilo fosfaat is gereduceerd.

In de brief meldt Van Dam ook dat hij de POR-regeling eind dit jaar niet verlengd.  Lees hierover meer in dit artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer