POR+nog+niet+veilig
Nieuws
©

POR nog niet veilig

Het stopzetten van de POR komt niet in het maatregelenpakket voor fosfaatvermindering in 2017. De motie van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) kreeg 14 februari een nipte meerderheid in de Tweede Kamer. Dat betekent volgens advocaat Franca Damen nog niet dat het stopzetten van de POR-regeling helemaal van de baan is.

De Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR-regeling) wordt nu meegenomen bij de evaluatie van de meststoffenwet 2016. Volgens Damen, advocaat gespecialiseerd in agrarische sector bij Kneppelhout & Korthals Advocaten, zal staatssecretaris Martijn van Dam bij die evaluatie moeten kijken naar het stelsel van dierrechten en de POR-regeling. De laatste POR-regeling, waar varkens en pluimveehouders begin 2015 op konden inschrijven, had een voorlopige einddatum op 31 december van dit jaar. Dat had mede te maken met de mogelijke afschaffing van de dierrechten. Die zouden eerst in 2015 worden afgeschaft, maar dat werd uitgesteld tot 1 januari 2018 om te kunnen voldoen aan het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn die loopt van 2014 tot 2017.

Bij de evaluatie meststoffenwet 2016 zal Van Dam moeite hebben om aan te tonen dat de varkens en pluimveesector hun werk niet goed doen. Damen: “De verwachting is dat de fosfaatuitstoot bij beide sectoren onder het sectorplafond uitkomen. De varkenssector gaat nog vrijwillig 1 miljoen kilo fosfaat krimpen is de planning. En daarnaast kan het actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij voor krimp zorgen.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer