Biologische+stalbalansen+opsturen
Nieuws
©

Biologische stalbalansen opsturen

Biologische varkenshouders doen er goed aan om hun stalbalansen van de afgelopen drie jaar op te sturen naar Biohuis. Komen er onvoldoende balansen binnen dan bestaat het risico dat er onterecht hoge forfaitaire normen komen.

Biologische varkenshouders doen er goed aan om hun stalbalansen van de afgelopen drie jaar op te sturen naar Biohuis. Komen er onvoldoende balansen binnen dan bestaat het risico dat er onterecht hoge forfaitaire normen komen.

Vorig jaar kondigde het ministerie van EZ aan dat ze hogere forfaits wilde invoeren voor de mestproductie op biologische bedrijven. “Daardoor zouden biologische bedrijven te maken kunnen krijgen met een mestoverschot terwijl ze dat voorheen niet hadden, of dat ze meer mest moeten afvoeren dan voorheen”, zegt Maria Buitenkamp, bestuurslid van Biohuis, de overkoepelende organisatie van biologische bedrijven. “Terwijl we juist het idee hadden dat de oude forfaitaire normen voor fosfaat en stikstof voor biologische bedrijven al te hoog waren.. Bij biologische varkens is bijvoorbeeld het maagdarmpakket zwaarder. En in biologisch voer zijn de gehalten vaak lager dan in gangbaar voer Daar wordt nu geen rekening mee gehouden.”

Daarom is afgelopen najaar er een onderzoek gestart naar de werkelijke productie van fosfaat en stikstof op biologische bedrijven. De WUR heeft hiertoe eerst alle resultaten van onderzoeken op een rij gezet. Buitenkamp: “Daarnaast zijn de werkelijke resultaten van biologische bedrijven nodig. Een aantal bedrijven heeft de stalbalansen van de afgelopen drie jaar al opgestuurd. Maar het zijn er nog niet genoeg. We vragen daarom bedrijven om dat alsnog te doen. Dat gaat overigens anoniem. Aanmelden kan via info@biohuis.org."

Komen er niet genoeg stalbalansen binnen, dan komen er geen nieuwe goede forfaitaire normen. Met het risico op mestoverschotten die er in werkelijkheid niet zijn. Daarnaast wil de biologische sector zelf ook de werkelijke mestproducties gaan gebruiken bij de jaarlijkse controles van de biologische bedrijven. Bedrijven die efficiënter werken kunnen dat dan ook laten zien.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer