Navelstaren+kost+handenvol+geld
Nieuws
©

Navelstaren kost handenvol geld

Nederlandse biggen hebben ten opzichte van Deense en Oost-Duitse vermeerderaars een gezondheidsachterstand. Volgens dierenarts Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim is dat vooral te zien in de vaak gunstige PRRS status van de Deense biggen ten opzichte van de Nederlandse big. “Zeven op de tien zeugenbedrijven is PRRS-vrij zonder ook maar één dier te enten tegen dat virus. Naast deze besparing en het niet hebben van schade door PRRS-infecties, brengt een PRRS-vrije big in Duitsland ook nog eens 3 tot 4 euro extra op.”

Meer gezamenlijk optrekken in het beteugelen van PRRS in de regio’s vindt hij een logische gedachte. Ook op de Nederlandse bedrijven zelf valt er nog het nodige te verbeteren aan de externe en interne biosecurity. Dit kan prima via het “5 Step Process”, een planmatige aanpak in 5 stappen, waarbij het vooral belangrijk is om eerst je doelstelling helder te hebben voor met oplossingen te komen. Hij wijst daarbij onder meer op het naaldgebruik bij  biggenentingen, diergroepmanagement, looplijnen en de routes van dierverplaatsingen op het bedrijf. “Dat goede adviezen niet aankomen is vaak een communicatieprobleem. Zoiets speelt ook bij bijvoorbeeld een regio-aanpak van PRRS. Zo’n aanpak leidt nergens toe als deelnemers niet bereid zijn om ziektekundige informatie te delen. Als je bijtijds weet wat er in de regio speelt, dan heb je als bedrijf de tijd om maatregelen te nemen om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt.”

Steenaert vertelde dit alles tijdens de GD-Masterclass: Hoe blijf ik PRRS de baas? De bijeenkomst in Markelo op 29 november telde 70 personen en op 1 december in Venray waren er honderd geïnteresseerden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer