Nieuwe+QS%2Dregels+Salmonella
Nieuws
©

Nieuwe QS-regels Salmonella

Vanaf 1 januari 2017 is de Salmonella-status die de slachterij op basis van vleessapmonsters vaststelt, maatgevend in het Duitse QS-kwaliteitssysteem. De uitslag van de bloedproeven is niet meer leidend.

Vanaf 1 januari 2017 hanteert het Duitse QS-kwaliteitssysteem de vleessapmonsters op de slachterij als de basis voor de Salmonella-status van een varkensbedrijf. De uitslag van de bloedproeven is niet meer leidend.

Tot nu toe konden varkenshouders kiezen of de bloeduitslagen op het eigen bedrijf, of de vleessapmonsters vanuit de slachterij bepalend waren voor de Salmonella-status. Bij de Nederlandse  varkenshouders verliep dit dan ook altijd via de bloedmonsters die voor IKB worden genomen. De uitslag werd direct doorgestuurd naar QS. Vanaf 1 januari geldt nu echter de vleessapmonitoring op de slachterij als maatgevend.

QS neemt de maatregel om een nog beter zicht te krijgen op de werkelijke Salmonella-status. Het bleek dat bedrijven die van Salmonella-status 2 in status 3 terecht kwamen, er vaak voor kozen om de status te bepalen op basis van bloedproeven. Nu zijn de vleessapmonsters van de afgelopen vijf kwartalen de basis van de Salmonella-status van een bedrijf. Al worden de uitslagen van de bloedmonitoring nog wel meegenomen.

In het QS-systeem is de Salmonella-status van de vleesvarkens van belang. Bij een status 3 krijgen de varkenshouders te maken met een korting en sommige slachterijen willen de varkens dan zelfs helemaal niet meer hebben. “Hierdoor hebben de Nederlandse varkenshouders die vleesvarkens naar Duitsland leveren de afgelopen jaren al maatregelen genomen”, zegt Jeroen Hijink van Heideporc. “Varkenshouders die een keer in status 3 terecht kwamen zagen dat als laatste waarschuwing. Ze zijn drinkwater gaan aanzuren of hebben andere maatregelen genomen om de Salmonella de baas te blijven. Ik verwacht dan ook dat de nieuwe aanpak bij het bepalen van de salmonellastatus weinig problemen gaat opleveren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer