PED+is+nog+niet+uitgedoofd
Nieuws
©

PED is nog niet uitgedoofd

Hoewel GD meldt dat het aantal vragen over PED duidelijk afneemt, blijven er meldingen van PED-besmettingen binnenkomen. In de eerste helft van 2016 heeft de gezondheidsdienst voor dieren vijftien varkensbedrijven geregistreerd die besmet zijn geraakt met het PED-­virus. De meeste van deze bedrijven liggen in het oosten van Nederland. Twee derde deel van de vastgestelde uitbraken betreft bedrijven met vleesvarkens.

PED is geen aangifteplichtige ziekte. Het daadwerkelijke aantal bedrijven dat kampt met die virale vorm van besmettelijke diarree zal hoger liggen. Daarnaast verwacht GD dat niet bij elke verdenking gerichte diagnostiek wordt uitgevoerd.

Dat meldt GD in Monitoring gezondheid varkens over het eerste halfjaar 2016.

Hygiëne is cruciaal bij het voorkomen van PED. Ook bestaat het vermoeden dat transportmiddelen een belangrijke rol spelen in de besmettingsroute. De aandacht om PED te voorkomen mag dus zeker nog niet verslappen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer