%E2%80%9CPRRS%2Daanpak+moet+op+de+schop%E2%80%9D
Achtergrond
©

“PRRS-aanpak moet op de schop”

De problemen door het PRRS-virus nemen ook in Nederland toe. De varkensartsen van De Varkenspraktijk stomen varkensbedrijven klaar voor verandering. “Doordat varkenshouders te veel waarde hechten aan PRRS-vaccinatie en te weinig aandacht besteden aan flankerende maatregelen hebben we nog steeds veel problemen met PRRS”, stelt varkensarts Marrina Schuttert. “Terwijl we weten dat PRRS-vaccinatie lang niet zo effectief is als bijvoorbeeld vaccineren tegen de ziekte van Aujeszky.”

Volgens Schuttert denken we dat we het allemaal wel weten en goed doen, maar we “zingen vals: Het gebeurt niet elke dag netjes. Dat kan en moet beter. Want door de problemen met het PRRS-virus blijft de gezondheid achter, benutten we het genetisch potentieel niet en kunnen we geen andere zaken aanpakken. PRRS kost gewoon veel geld, ondanks de verzekeringspremie van vaccinatie.”

Het moet dus beter wat de varkensarts betreft. “Het gaat nogal eens fout bij het invoegen van gelten. Dat gebeurt te vaak zonder een goede quarantaine en adaptatie. Een belangrijk wapen is ook een goede leeftijdscheiding en all-in, all-out, ook al doen we daar soms wat lacherig over. Een goede hygiëne op het eigen bedrijf is cruciaal.”

Het PRRS-virus kan ook via buurtbedrijven de stal binnenkomen. Schuttert: “Het is inderdaad heel relevant wat er bij de buurman gebeurt. Naast de aanpak op je eigen bedrijf moet je een risico-inventarisatie maken. Wat heb je voor contacten, wat gebeurt er bij de buurman, hoe zit het met de aanvoer van materialen, dieren en mensen. Schoon transport is een heel belangrijke factor. Eén foutje en je hebt het weer verknald.”

Een PRRS-vrij Nederland is op termijn haalbaar, meent zij. “We willen eerst rust op het PRRS-front. Met als minimale eis het leveren van PRRS-vrije biggen. Daar zien we zeker mogelijkheden voor. In een reeks bijeenkomsten, artikelen en trainingen gaan we varkenshouders helpen om PRRS wél aan te pakken en de gezondheid te verbeteren. Dat zal ze geen windeieren leggen.”

Bijeenkomst Varkenshouderij PRRS-vrij?

De Varkenspraktijk organiseert in samenwerking met Varkens.nl een verdiepende bijeenkomst over PRRS op 24 november in Oirschot.

Meer informatie en aanmelden.

Bekijk hier de uitnodiging met onder andere het programma

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer