Waken+voor+tunnelvisie
Blog
©

Waken voor tunnelvisie

Hoe groter de bedrijven worden, hoe complexer de ziektes en hoe moeilijker de gezondheid te managen is. Ik weet dat vrijwel alle varkenshouders die de afgelopen jaren hun bedrijf uitgebreid hebben, dit aan den lijve ondervonden hebben. De verklaring hiervoor is dat er tijdens een uitbreiding in één keer veel meer jonge dieren op het bedrijf zijn. En de dynamiek van infectieziekten is in jonge dieren anders dan in oude. Hierdoor blijven infecties, die vroeger misschien nog doodliepen of bijna geen problemen veroorzaakten, nu op het bedrijf actief en dieren ziek maken.

Het gevolg is dat de aanpak maar zeker ook de juiste diagnostiek van gezondheidsproblemen eveneens veel complexer is geworden. Want, kom er maar eens achter wat de oorzaak van het probleem is en wat het gevolg. Een juiste diagnose is het resultaat van een zoektocht. Deze expeditie moet een logische verklaring opleveren: waarom vertoont een specifieke groep dieren bepaalde klinische verschijnselen. Zolang er geen logische verklaring is, is de diagnose niet gesteld. In de praktijk merk ik dat heel vaak de nadruk ligt op het zoeken naar ‘kiemen’. Maar het aantonen van antistoffen alleen, is geen diagnose.

Het uitzoeken van een complex gezondheidsprobleem op een bedrijf vraagt een goede samenwerking  tussen dierenarts, varkenshouder en andere adviseurs. Het is niet makkelijk en de grootste valkuil is dat er snel aannames gedaan worden op basis van eerdere ervaringen of vergelijkbare problemen. De uitdaging is om samen niet in een tunnelvisie terecht te komen. Want dan weet je zeker dat er slechts één uitgang is: Alleen is het waarschijnlijk de verkeerde.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer