Tip+huisarts+op+overleg+met+dierenarts
Nieuws
©

Tip huisarts op overleg met dierenarts

One health staat voor de beste geneeskundige zorg voor mens en dier. Sinds de Q-koorts-epidemie bij melkgeiten is de aandacht voor zoönosen enorm toegenomen. Maar om die humane en veterinaire werelden te verbinden is nog veel te doen, bleek tijdens het derde symposium van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen op 28 september in Den Bosch.

Project SaMeDi gaat terug naar de basis: lokale netwerken tussen huisartsen en dierenartsen organiseren. Volgens Jos Peerlings van ZLTO kennen huisartsen en dierenartsen binnen gemeentes elkaar nauwelijks of niet. “Vanwege de hoge werkdruk komen ze niet met elkaar in contact. Maar ze hebben elkaar vaak veel te vertellen en zeker op het gebied van zoönosen is het zeer goed om elkaar te kennen. Als je iemand kent, zoek je die ook sneller op om kennis mee te delen. Kennis is macht, maar kennissen zijn machtiger.”

In vijf gemeentes heeft ZLTO SaMeDi uitgerold met steun vanuit het ministerie VWS. In Hilvarenbeek, Gilze & Rijen, Uden, Mill en St. Hubert en Someren zijn bijeenkomsten georganiseerd. “Wij starten initiatieven mee op en begeleiden het, maar het is de bedoeling dat de lokale netwerken zelfsturend worden”, zegt Peerlings. “Deelnemende huisartsen en dierenartsen ervaren het als zeer leerzaam. Daarom is het onze ambitie om deze succesformule uit te rollen in de provincies Limburg en Zeeland.”

Een symposiumbezoeker afkomstig van de boerderij gaf aan dat het broodnodig is dat huisartsen weet hebben van zoönosen en weten wat er op boerderijen in hun omgeving speelt. Zij werd geconfronteerd met de van dier op mens overdraagbare aandoening ringschurft. “Onze dierenarts herkende die aandoening direct, maar mijn huisarts moest ik eerst bijpraten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer