Dubbele+optie+op+verlagen+mestkosten
Achtergrond
©

Dubbele optie op verlagen mestkosten

Veehouders die dicht bij Tilburg actief zijn, hebben een gunstig perspectief op het structureel verlagen van hun mestafzetkosten. Een voorwaarde is dat het biogas- en mestverwerkingsproject van Re-N Technology op ‘De Spinder’ doorgaat. Naast 100.000 ton drijfmest is er aanvoerzekerheid van 100.000 ton dikke mestfractie nodig.

Veehouders die dicht bij Tilburg actief zijn, hebben een gunstig perspectief op het structureel verlagen van hun mestafzetkosten. Een voorwaarde is dat het biogas- en mestverwerkingsproject van het bedrijf Re-N Technology op ‘De Spinder’ doorgaat. “Alle vergunningen zijn in kannen en kruiken en de meeste seinen staan op groen”, zegt John Horrevorts van Re-N Technology. “Op dit moment verzekeren we de aanvoer van onze grondstoffen voor een periode van minimaal 10 jaar.”

Het doel is 100.000 ton verse drijfmest met minimaal 6 procent droge stof vast te leggen. Daarnaast nog eens dezelfde hoeveelheid vaste fractie na mestscheiding met minimaal 27 procent droge stof. De komende 10 jaar geldt een vast poorttarief van 15 euro per geleverde ton mest. Horrevorts: “Rundvee- en varkenshouders die mest met bepaalde technieken scheiden en afzetzekerheid voor hun fosfaatrijke dikke fractie willen, kunnen op dit moment nog intekenen. Een groot gedeelte van de benodigde hoeveelheid mest is reeds ingetekend.”

Het proces van het winnen van biogas is voor 90 procent op de mix van drijfmest en vaste fractie afgestemd. De overige 10 procent van het te vergisten mengel bestaat uit bijproducten. “Uiteindelijk verlaten alleen organische mestkorrels en een vloeibare zuivere kunstmeststikstof, geen mineralenconcentraat, het complex.”

Leveranciers die een leveringscontract voor 10 jaar tekenen en inleggeld betalen als de bouw van start gaat, stelt Horrevorts extra voordelen in het vooruitzicht. “Als veehouders meer mest bij ons laten verwerken dan ze verplicht zijn, kunnen ze via VVO’s extra inkomsten generen. Daarnaast willen wij, als de verkoop van de eindproducten goed gaat lopen en het extra geld oplevert, die meerwaarde van de mestkorrels delen met onze veehouders. Die twee verdienopties kunnen op korte termijn bijdragen aan het terugdringen van de totale mestafzetkosten voor boeren in deze regio. Naar verwachting kunnen we in september de investeringsbeslissing nemen.”

Lees meer in deze flyer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer