Mestkosten+nemen+2+euro+toe
Nieuws
©

Mestkosten nemen 2 euro toe

De gemiddelde afzetkosten van varkensdrijfmest zijn in 2015 gestegen met twee naar 19 tot 20 euro per geproduceerde ton. Verwerking (grootschalig en op de boerderij) wordt steeds interessanter om de mestkosten te verlagen omdat VVO's 0,80 tot 2,50 euro per kilo fosfaat opleveren.

De gemiddelde afzetkosten van drijfmest zijn in 2015 gestegen van 15 naar 17 euro per geproduceerde ton. Voor de varkenshouderij liggen die mestkosten 2 tot 3 euro per kuub hoger. In de mestafzetkosten zitten alle kosten van afvoer inclusief uitrijden en aanwenden. “De spreiding in de mestkost is eveneens toegenomen”, constateert Jan Pijnenburg, adviseur intensief bij DLV Advies. “Dit is geen nieuw fenomeen, ook vroeger was de spreiding al groot omdat sommige veehouders veel mest op hun eigen land of in de buurt kwijt konden. Nu is de spreiding vooral groter geworden omdat veehouders gerichter kijken naar scheiding van de meststromen om daarmee optimaal in te spelen op afzetkansen. Met name mest van vleesvarkens gaat meer een meer richting verwerking vanwege het hogere fosfaatgehalte.”

De verwerkingsplicht voor veehouders met een bedrijfsoverschot in met name de overschotgebieden, is aanjager voor de kansrijkheid van verwerkingsinitiatieven. "Waar in het verleden mestverwerkers stopten omdat het qua rendement en arbeidsbehoefte tegenviel, zien we de laatste jaren weer meer continuïteit of zelfs opschaling." Dit geldt volgens Pijnenburg voor zowel grootschalige mestverwerking als voor de boerderij toepassingen. “Omdat de extra vergoeding voor de VVO’s zit tussen de 0,80 en 2,50 per kilo fosfaat, blijkt dat juist de verwerkers die geconcentreerde mest verwerken nu ook makkelijker de kostprijs vergoed kunnen krijgen. Ook kleinschalige mestverwerking wordt door die VVO-vergoeding voor veel ondernemers ineens een stuk interessanter.”

Compostering, droging maar ook hygiënisatie van dikkere mestsoorten zoals digestaat zijn volgens Pijnenburg mooie voorbeelden van kleinschaligheid.

Lees meer in dit bericht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer