Biologische+varkens+houden+in+Dijkstallen
Achtergrond
©

Biologische varkens houden in Dijkstallen

Op 9 september vindt er een open dag plaats bij de bijzondere Dijkstal van de familie Wennekers in Schagen. De stal met grote koppels biologische vleesvarkens is keurig landschappelijk ingepast. Een eigen idee is werkelijkheid geworden.

In 2011 werd het project ‘Mooie en innovatieve varkensstallen’ afgerond. Een van de toen geopperde innovatieve stalideeën in Noord Holland is inmiddels gerealiseerd. Bij de familie Wennekers in Schagen een bijzondere landschapsstal de Dijkstal. “De vier Dijkstallen bieden elk volop ruimte en afleiding voor koppels van bijna 300 biologische vleesvarkens met een Nedap Sorting systeem”, zegt Lida Wennekers. “Ons originele plan bij de prijsvraag van de provincie destijds was veel luxer uitgevoerd. Omdat wij ons idee zo mooi vonden, zijn wij er verder mee gegaan.  Samen met adviseurs van Agrifirm Exlan hebben we het praktisch en mooi gemaakt. Bijzonder is ons ronde bouwblok.”

De Dijkstallen zijn om de bestaande varkensstallen gebouwd. De uitloop voor de vleesvarkens is gericht naar het erf. Omdat de buitenzijde van de Dijkstallen is opgehoogd met grond, verdwijnt het varkensbedrijf in het landschap. Lida: “Niemand heeft in de gaten dat wij ons bedrijf uitgebreid hebben. Zo mooi is het ingepast in de omringende varkensweilanden.”

De ondernemers zijn transparant en hebben oog voor de maatschappij. Zo is het biologische varkensbedrijf opgenomen in een lokale wandelroute. Een traject is het zogenaamde varkenspad van 1 kilometer lengte dat door hun varkensweilanden loopt. Wandelaars kunnen ook varkens in hun stallen zien.

Ekovar Wennekers houdt 190 biologische zeugen in een tweewekensysteem. Drachtige zeugen worden gevoerd met voerstations. Alle geproduceerde biggen kunnen ze op hun eigen bedrijf slachtrijp maken. Lida fokt zelf de Topigs Norsvin-zeugen aan.

Lida is druk met het organiseren van de open dag op hun bedrijf. “Op 9 september kan iedereen tussen 14.00 en 18.00 uur komen kijken. Ook zal in een Dijkstal nog geen varkens zitten om mensen alles te kunnen laten zien en voor het plaatsen van informatiestands.”

Meer over de Ekovar Wennekers.

Meer over het project Mooie en innovatieve varkenstallen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer