Chemie+kans+voor+toevoegen+waarde+aan+mest
Nieuws
©

Chemie kans voor toevoegen waarde aan mest

Mest lijkt een interessante grondstof te zijn voor het winnen van componenten voor onder meer de chemische industrie. Die branche kan organische componenten benutten voor verduurzaming. Voor de veehouderij is dat een kans om waarde toe te voegen aan mest.

Mest lijkt een interessante grondstof te zijn voor het winnen van duurzame componenten voor onder meer de chemische industrie. Die branche kan waarde toevoegen aan mest.

Onlangs meldde Amerikaanse onderzoekers met succes kleverige olie te kunnen winnen uit mest. Die kleverige substantie is een geschikt om te gebruiken in als bindstof van asfalt. Het heeft perspectief om bij te dragen aan de verduurzaming van de wegenbouw.

Maar ook de Chemische industrie in Nederland richt haar pijlen op mest. Een consortium van twaalf  partijen (vertegenwoordigen hele keten van afvalverwerkers, waterzuiveraars  tot petrochemie) gaat in Waste2Aromatics aan de slag om uit organische afvalstromen, waaronder mest, aromaten te winnen. Deze kunnen onder meer worden gebruikt voor de productie van plastic. Het innovatieve Waste2Aromatics-project gaan anderhalf jaar duren. De circulaire economie en de commerciële productie van bio-aromaten tegen marktconforme prijzen komt daarmee een flinke stap dichterbij.

TNO coördineert dit Waste2Aromatics project en levert de technologie, die nodig is voor de omzetting van de afvalstromen. De 1,3 miljoen euro van het project wordt voor 46 procent gefinancierd door het industriële consortium en voor 53 procent door het Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Chemie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer