Denen+ori%C3%ABnteren+zich+op+vrijloop+kraamzeug
Nieuws
©

Denen oriënteren zich op vrijloop kraamzeug

Acht Pro Dromi-kraamhokken van stalinrichter Vereijken staan opgesteld in een Deense showroom. Het onderzoeksinstituut voor varkens in Denemarken gaat op een praktijktestbedrijf gebruikservaring opdoen met acht verschillende kraamsystemen met vrijlopende zeugen.

Pro Dromi-kraamhokken van stalinrichter Vereijken staan in een showroom in Denemarken. Seges, het Deense onderzoeksinstituut voor varkens, gaat bij een varkensbedrijf in Brædstrup (nabij Horsens) gebruikservaring opdoen met acht verschillende kraamsystemen met vrijlopende zeugen. Naast de Nederlandse inzending gaat het om varianten van Deense en Duitse stalinrichters. Op het praktijktestbedrijf zijn nieuwe afdelingen ingericht volgens de specificaties van de verschillende kraamhokleveranciers.

Het Deense varkensonderzoek wil zich gedegen voorbereiden op het kunnen geven van extra welzijn aan kraamzeugen via vrijloop. Gebruikservaring opdoen en deze kennis delen met varkenshouders is gunstig voor het kunnen inspelen op marktontwikkelingen. Mogelijk zal op de nog langere termijn het geven van vrijloopmogelijkheden aan kraamzeugen verplicht gaan worden in Denemarken.

“Wij zijn gevraagd om acht Pro Dromi-kraamhokken te plaatsen in de showroom”, zegt een enthousiaste Bart Hooijer van Vereijken. “Wij hebben precies gebouwd zoals wij ons kraamtalsysteem hebben getest. Dat betekent 6,5 vierkante meter per kraamhok inclusief de Nanny en de Easy Catch. Die ruimte hebben wij nodig om optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van de zeug en haar toenemende aantal biggen die pas op 4 weken gespeend worden.” Pro Dromi onderscheidt zich volgens Hooijer op verschillende fronten met de overige demonstratiesystemen. “Onze hokken zijn ruimer bemeten, de hokvloer bestaat uit kunststof roosters met extra grip en de verse lucht wordt via de put aangevoerd. Vanwege onze eisen aan het ventilatiesysteem is voor onze acht hokken een aparte afdeling gemaakt. Desondanks kunnen we op prijs goed concurreren.”

Eind juli gaan de zeugen voor het eerst in de kraamhokken met vrijloop. Voor die tijd gaat Hooijer dataloggers plaatsen voor het kunnen meten van temperaturen op verschillende plekken. "Wij willen goed grip houden op de gescheiden klimaten voor zeug en haar biggen." Klimaatexpert Frans Lemans neemt hij dan mee om te zorgen voor de juiste klimaatinstellingen.

Vervolgens wordt er een kraamperiode van vier weken proefgedraaid en krijgen alle acht de stalinrichters de kans om nog dingen te veranderen. Daarna worden de systemen jarenlang gebruikt voor het opdoen van praktijkervaring. Ergens begin september stelt de Deense ondernemer zijn bedrijf ook open voor het publiek. “Iedere varkenshouder kan met eigen ogen komen kijken hoe de verschillende systemen werken en horen wat de gebruikservaringen in de praktijk zijn.”

Lees ook de blog van Bart Hooijer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer