Risico%E2%80%99s+wilde+zwijnen+niet+doorgedrongen
Nieuws
©

Risico’s wilde zwijnen niet doorgedrongen

De kans dat een besmettelijke dierziekte van wilde zwijnen overgaat op varkens is misschien wel niet heel groot. Maar als er één besmet wild zwijn wordt gevonden gaan de grenzen wel dicht. Dat risico heeft Jeannette van de Ven, bestuurslid ZLTO, goed duidelijk gemaakt tijdens het rondetafelgesprek over wilde zwijnen georganiseerd door de provincie Brabant.

Uit het rondetafelgesprek blijkt dat de situatie rondom de wilde zwijnen de nodige aandacht behoeft. “De meeste deelnemers waren zich niet bewust van de handelsbelemmeringen als er een ziek wild zwijn wordt gevonden. Dat heeft grote implicaties voor de varkensbedrijven in dat gebied, of misschien wel heel Nederland. En daarbij weet je dan niet waar dat zieke zwijn overal is geweest. Een ander punt is dat er in Brabant een stuk of 20 biologische varkensbedrijven zitten. Daar is wel contact mogelijk tussen wilde zwijnen en varkens. Hekken zetten rondom die bedrijven of rondom alle natuurgebieden is natuurlijk geen oplossing.”

Tijdens het gesprek bleek dat er weinig gegevens zijn over aantallen wilde zwijnen. “Namens de boeren heb ik ingebracht dat de populatie toeneemt”, zegt Van de Ven. “Ze worden buiten het toegestane gebied (de Mijnweg en de Veluwe) gezien. Een gebrek aan voedsel is er niet, de andere reden dat ze buiten het gebied komen is dat daar te veel wilde zwijnen zijn. Er blijken echter maar weinig teldata te zien. Die zijn lastig te verzamelen omdat zwijnen grote gebieden doorkruisen.”

Wilde zwijnen zorgen niet alleen voor risico’s voor veebedrijven (ook rundvee, schapen en geiten mocht er mond-en-klauwzeer worden gevonden), maar ook voor schade aan landbouwgewassen en onveilige situaties op de wegen. Aanpak van de wilde zwijnen kan volgens Van de Ven het beste op regionaal niveau. "Met als doelstelling dat er buiten de Mijnweg (en Veluwe) een nulstand wordt gehandhaafd om de wilde zwijnen in toom te houden."

In het zuiden zijn inmiddels drie groepen van ondernemers, jagers, terreinbeheerders en organisaties actief in Heeze-Leende, Asten-Heusen en Gemert-Bakel, een vierde in De Kempen is net gestart. In overleg bepalen die wat de beste maatregelen zijn. Dat kan bijvoorbeeld het plaatsen van hekwerk langs drukke wegen zijn en het plaatsen van wildrasters. Om de populatie onder controle te houden blijft bejagen nodig. Daarbij is afschieten het meest effectief en diervriendelijk aldus een deskundige van Wageningen Universiteit. De provincie heeft aangegeven de groepen te ondersteunen. Maar of dat ook gepaard gaat met euro’s is nog een vraagteken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer