Nederland+middenmoot+bij+antibioticagebruik
Nieuws
©

Nederland middenmoot bij antibioticagebruik

Qua antibioticagebruik zit de Nederlandse veehouderij binnen Europa in de middenmoot. Dat blijkt uit het SDa-rapport dat zich baseert op de cijfers die de Europese instantie EMA bijhoudt.

Deze Europese registratie heeft alleen nog de cijfers van 2013 op een rij staan. Dat zou kunnen betekenen dat Nederland er inmiddels beter voor staat. In 2013 staat Nederland op de veertiende plaats van de 26 landen waarvan de cijfers door EMA zijn bijgehouden.

Het laagste verbruik scoren Noorwegen, IJsland, Zweden en Finland. Denemarken gaat ons ook nog voor. In België en Duitsland is het verbruik nog ruim twee keer zo hoog als bij ons. En Italië en Spanje hebben nog een lange weg te gaan om de inzet van antibiotica te beperken.

Dat Nederland nog in de middenmoot zit, komt omdat alle productiedieren in een land worden meegenomen. Waarbij schapen, koeien in de bergen of vleeskalveren in de wei en dergelijke weinig antibiotica gebruiken. Nederland heeft qua verbruik een nadeel met de kalfsvleessector. Daar is het verbruik nog hoog.
Een ander punt is dat bijvoorbeeld de inzet van zink niet wordt meegenomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer