Pestvirus+schuurt+aan+oostelijke+EU%2Dgrens
Nieuws
©

Pestvirus schuurt aan oostelijke EU-grens

Polen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: er zijn meer dan 100 OIE-rapporten opgemaakt over bestaande en nieuwe gevallen van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Twee jaar na de eerste melding van een AVP-besmetting bij een wild zwijn in Polen is het nog steeds onrustig. Met regelmaat van de klok worden nieuwe besmettingen ontdekt bij wilde zwijnen.

Maar wat de EU ook zorgen baart, is de meest recente uitbraak (6 juni) van AVP bij een bedrijf met 700 varkens in Oekraïne. Alle dieren zijn geruimd, maar het bedrijf ligt nabij de grens met Roemenië. Sinds begin 2015 duikt AVP in dat land op bij wilde zwijnen en in een enkel geval bij een zeer groot varkensbedrijf. Al die besmettingen lagen bij de oostgrens met Rusland. De uitbraken in mei 2016 lieten al westwaartse verplaatsing zien. Het AVP-virus klopt zeer nadrukkelijk aan de oostgrens van EU.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer