Slechte+kwaliteit+vleesvervangers
Nieuws
©

Slechte kwaliteit vleesvervangers

De kwaliteit van veel vleesvervangers is gebrekkig. Dat is de uitkomst van een test door het Duitse Ökotest, een kritisch consumentenblad.  De vleesvervangers zijn te zout en te vet. In de test vinden ze daarbij vaak hoge gehalten minerale koolwatersoffen. Slechts één van de 22 producten vindt het blad een aanrader.

De hoge gehalten aan minerale koolwaterstoffen vindt Ökotest een slechte zaak. Hierbij horen ook de zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en die staan in een slecht daglicht omdat ze kankerverwekkend kunnen zijn. De vleesvervangers zijn door de hoge gehalten aan koolwaterstoffen dus minder geschikt voor consumptie. De Duitse retailer Rewe heeft naar aanleiding van de test dan ook al een vegetarische schnitzel uit het schap gehaald.

Ökotest vraagt zich daarnaast af waarom de producenten van de vleesvervangers eigenlijk willen dat ze zo sterk op vlees lijken. De benaming die vleesvervangers krijgen als vegetarische schnitzel en vegetarische worst vragen in hun ogen om betere regelgeving. Het is immers geen vlees. Volgens de organisatie lijkt het enige doel van de naamgeving om een graantje mee te pikken van de vraag naar echt vlees of om de flexitariërs tot aankoop aan te zetten. In het winkelschap liggen de vleesvervangers meestal ook pal naast vlees en vleeswaren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer