POV%3A+%27Hoofdlijnenakkoord+biedt+perspectief+voor+landbouw%27
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: 'Hoofdlijnenakkoord biedt perspectief voor landbouw'

Vanuit de sector komen veel reacties binnen op het hoofdlijnenakkoord dat PVV, BBB, VVD en NSC hebben gepresenteerd. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) ziet een akkoord dat recht doet aan de democratie en de zorgen van Nederland, met realisme en perspectief voor de landbouw.

De POV ziet ook eigen inbreng terug in het akkoord, waaronder het punt voedselzekerheid en het schrappen van de kritische depositiewaarde. 'De landbouw krijgt in het akkoord de waardering die ze verdient', concludeert de organisatie.

De belangenbehartiger van varkenshouders mist in het akkoord wel een paar punten, zoals fiscale regelingen die 'passen bij de huidige tijd'. 'Zo is de middelingsregeling afgeschaft en is er niets voor in de plaats gekomen. We zien graag regelingen waarbij ondernemers een boost kunnen geven aan duurzaamheidsinvesteringen.'

'Daarnaast lezen wij niets terug over dieractivisme. In lijn met de aandacht die bestaanszekerheid krijgt, zou dieractivisme harder aangepakt moeten worden', vindt de organisatie.

Biohuis: blij en ongerust

Biohuis, de brancheorganisatie voor de biologische sector, is blij met de erkenning voor de vakkennis en het ondernemerschap van boeren en de ruimte die boeren krijgen om te doen wat in de praktijk werkt. Tegelijkertijd maakt Bionext zich zorgen dat het nieuwe kabinet 'vooral aandacht heeft voor acute problemen en onvoldoende voor duurzame verdienmodellen zoals biologische landbouw'.

Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis: 'Boeren in Nederland hebben een stabiel perspectief nodig naar én voorbij 2040. Biologische landbouw is een van deze perspectieven, ook voor landbouwinclusieve natuur.'

Biohuis kijkt uit naar de aangekondigde afrekenbare stoffenbalans om te kunnen laten zien welke stoffen een boer aan- en afvoert. Smits van Oyen: 'We zijn er voorstander van minder afgerekend te worden op modelberekeningen van de overheid, maar juist op bedrijfsniveau resultaten te kunnen laten zien. We denken graag mee, zodat deze voor biologische boeren praktisch uitvoerbaar en juridisch houdbaar wordt. Een dergelijk systeem dat managementinnovatie borgt hebben wij de afgelopen jaren gemist.'

WUR vindt akkoord zorgwekkend

Bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara van Wageningen University & Research (WUR) noemt het akkoord in een eerste reactie zorgwekkend. Dat heeft niet primair te maken met de landbouwparagraaf, maar bijvoorbeeld wel met het schrappen van de financiering voor landelijke sectorplannen, waarin universiteiten afspraken maken over hun onderzoek en onderwijs. 'Wetenschap wordt hard geraakt', concludeert de universiteit.

Heimovaara: 'Ik ben geschrokken van wat ik in het hoofdlijnenakkoord lees: een zeer verontrustende impact op universiteiten, met name voor de werkdruk van onze mensen, ons onderzoek en onderwijs. We zullen het akkoord beter bestuderen en de uitwerking nog zien, maar ook een aantal inhoudelijke beleidskeuzes in ons domein baren ons zorgen met het oog op de toekomst.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer