Afrikaanse+varkenspest+bedreigt+de+markt+van+parmaham
Nieuws
© Consorzio prosciutto di parma

Afrikaanse varkenspest bedreigt de markt van parmaham

Na onder meer China, Japan, Taiwan en Mexico sluit ook Canada de grenzen voor varkensvlees uit Italië. Dit vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land. Met de ontdekking van een besmet wild zwijn in de regio Parma wordt de export van parmaham bedreigd.

Afrikaanse varkenspest blijft zich uitbreiden in Italië, er zijn dit jaar al 703 besmette zwijnen gevonden. Onlangs is een karkas van een wild zwijn in de gemeente Varano de'Melegari positief getest op het virus. De vindplaats maakt deel uit van het productiegebied van parmaham. In deze provincie staat de teller nu op 65 besmette zwijnen, terwijl er vorig jaar nog geen besmettingen waren.

Dat leidt tot grote bezorgdheid onder varkenshouders en producenten van de hammen. Door het instellen van een beperkingsgebied en de kans op verdere verspreiding van het virus komt de varkensvleesexport in gevaar.

Onder meer China, Japan, Taiwan en Mexico sloten hun grenzen in 2022 al voor Italiaanse varkensvleesproducten, na de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest buiten de regio Sardinië. Canada is onlangs aan dat rijtje toegevoegd.

Het Parma Ham Consortium geeft wel aan dat er binnen de Europese Unie geen beperkingen zijn aan de commercialisering van varkensvlees en -producten. Daarnaast dragen de hoge gezondheidsgaranties van de lange rijping van parmaham bij aan het open kunnen houden van belangrijke exportmarkten, zoals de Verenigde Staten en Australië.

Economische impact

De Italiaanse varkenssector kampt met flinke economische verliezen als gevolg van marktsluitingen in derde landen door Afrikaanse varkenspest. In de afgelopen twee jaar zou de schade voor de Italiaanse varkensvleesindustrie opgelopen zijn naar zo'n 464 miljoen euro.

Vanwege de impact denkt de Italiaanse regering erover om te komen met een buitengewoon plan voor de vangst van wilde zwijnen en de uitroeiing van de ziekte. Het leger zou zelfs ingezet kunnen worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer