Itali%C3%AB+en+Polen+krijgen+geen+grip+op+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Vidiphoto

Italië en Polen krijgen geen grip op Afrikaanse varkenspest

Met name in Italië en Polen vraagt Afrikaanse varkenspest nog steeds zijn tol van wilde zwijnen. Enigszins positief is dat er tot nu toe in die landen nog geen uitbraken zijn geweest bij gehouden varkens.

De meeste uitbraken onder wilde wijnen zijn geconstateerd in Polen. Volgens de Poolse autoriteiten gaat het om 613 uitbraken. Concreet zijn meer dan 900 wilde zwijnen getroffen; geregeld worden meerdere besmette zwijnen tegelijkertijd gevonden. De besmette wilde zwijnen worden zowel in het oosten als in het westen van het land aangetroffen.

Duitsland profiteert van het dubbele hekwerk op de grens met Polen, de dubbele hekwerken rond besmette gebieden en de intensieve jacht en opsporing van kadavers. Daar zijn in totaal dit jaar 'slechts' 77 besmette zwijnen gevonden of gedood.

Uitbreiding in Italië

In het noorden van Italië breidt het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied nog steeds uit. In de provincie Piacenza werden eind vorig jaar twaalf besmette zwijnen aangetroffen, dat zijn er inmiddels 102. In de provincie Parma zijn 52 besmette zwijnen gevonden, in de regio Ligurië is de provincie La Spezia erbij gekomen met 2 besmettingen en in de provincie Genua zijn dit jaar al 181 besmette zwijnen gevonden. In heel Italië staat de teller voor dit jaar op 601 besmettingen.

Veel besmette zwijnen zijn er verder in Bulgarije met 446 stuks en in Letland zijn dit jaar 232 besmette zwijnen gevonden, meldt het Europese Animal Disease Information System. Litouwen staat op 201 besmettingen en Hongarije telt 165 besmette wilde zwijnen. In totaal telt Adis nu 2.616 besmettingen van Afrikaanse varkenspest, al hebben nog niet alle landen de meest recente cijfers doorgegeven.

Het aantal besmettingen bij gehouden varkens is met 90 uitbraken nog laag. De meeste uitbraken zijn in Roemenië met 29 stuks, Servië telt er 28 en Bosnië en Herzegovina kent 16 uitbraken bij gehouden varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer