Afrikaanse+varkenspest+in+Itali%C3%AB+verplaatst+via+besmet+hondenvoer
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest in Italië verplaatst via besmet hondenvoer

Op het Italiaanse eiland Sardinië is een klein varkensbedrijf besmet geraakt met genotype 2 Afrikaanse varkenspest (AVP), afkomstig van het vasteland van Italië. De meest waarschijnlijke bron is slachtafval van varkens dat aan de honden op het bedrijfje is gevoerd.

De besmetting met AVP genotype 2 is gevonden in het Dorgali, provincie Nuoro aan de oostkust van Sardinië, dat hebben de veterinaire autoriteiten gemeld bij de vergadering van de afdeling diergezondheid en dierenwelzijn van het Permanent Comité voor Planten, Dieren en Voeding van de Europese Commissie.

Op het bedrijf met 13 varkens waren op 19 september drie varkens doodgegaan en die bleken na onderzoek besmet met AVP type 2. Terwijl op Sardinië al jarenlang genotype 1 aanwezig is, dus die besmetting kon niet van Sardinië zelf komen.

Via slachtafval uit Noord-Italië

Uit het traceringsonderzoek bleek dat er op 10 september ook al drie biggen waren gestorven. Het bleek dat de insleep van AVP zeer waarschijnlijk op 6 september had plaatsgevonden via slachtafval dat aan de honden op het bedrijf was gevoerd. Het virustype dat werd gevonden lijkt sterk op het virus dat voor de uitbraken in Zinasco in Noord-Italië verantwoordelijk is. Die uitbraken werden laat bij de autoriteiten gemeld.

Omdat verspreiding van het virus te voorkomen zijn vrijwel alle bedrijfjes en varkens in een omtrek van 10 kilomter rond de uitbraak onderzocht. Op 18 oktober waren de uitslagen bekend van 95 van de 101 bedrijfjes en van 820 varkens. Die waren allemaal negatief.

Sardinië heeft genotype 1 van AVP na jarenlange strijd eindelijk goed onder controle. Het afgelopen maanden is er bij de monitoring al geen besmet dier meer aangetoond.

Noord-Italië

In Noord-Italië was de voorlopig laatste uitbraak bij gehouden varkens op een bedrijf met 3.000 varkens in de provincie Pavia op 27 september. Biggen van dit bedrijf waren vlak voordat de uitbraak werd ontdekt nog verplaatst. Ze toonden bij inspectie geen verschijnselen. Na het bekend worden van de besmetting zijn alle dieren, ook de verplaatste biggen gedood. Deze uitbraak heeft een link met de andere uitbraken in het cluster rond Zinasco.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer