Afrikaanse+varkenspest+niet+onder+controle+in+Balkanlanden
Nieuws
© Marcel Berendsen

Afrikaanse varkenspest niet onder controle in Balkanlanden

Er zijn alweer honderden met Afrikaanse varkenspest besmette varkensbedrijven gevonden in Bosnië en Herzegovina en Kroatië, waar de besmettelijke ziekte pas afgelopen zomer voor het eerst werd gevonden. Ook in Servië blijft het aantal besmettingen maar oplopen.

In Bosnië en Herzegovina zijn in totaal 900 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld. Het gaat volgens de melding bij het registratiesysteem van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid om in totaal bijna 38.000 varkens.

Kroatië heeft al 481 uitbraken met bijna 10.000 varkens gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. Bij het Europese Animal Disease Information System (Adis) staat de teller al op 863 uitbraken. In buurland Servië zijn dat 851 uitbraken. In deze drie Balkanlanden gaat het vooral om uitbraken om backyardbedrijven (achtertuinvarkens) en kleine bedrijven tot 150 varkens. Soms zit er een groter bedrijf tussen.

Negende uitbraak Noord-Italië

Na enige tijd is er in Noord-Italië een negende varkensbedrijf besmet verklaard met Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf ligt wel in Pavia, maar op flinke afstand van de andere door Afrikaanse varkenspest getroffen bedrijven, maar wel in de besmette zone. Op het bedrijf waren ongeveer 3.000 varkens aanwezig. Dit jaar zijn er verder 790 besmette wilde zwijnen gevonden.

In Polen zijn er nu 25 varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. De laatste drie bedrijven betreffen contactbedrijven van uitbraak 22. De besmetting werd ontdekt bij het preventief ruimen van deze bedrijven. Polen telt het hoogste aantal besmette wilde zwijnen in Europa. Bij Adis zijn nu 2.263 uitbraken bekend. Omdat er soms meerdere zwijnen worden gevonden, gaat het om meer dan 3.000 zwijnen.

Hekwerk rond besmet gebied Zweden

Zweden heeft tot nu toe 41 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gevonden. Ze zijn allemaal op betrekkelijk korte afstand van elkaar ontdekt. Het is volgens de Zweedse autoriteiten nu duidelijk dat het besmette gebied niet verder hoeft te worden uitgebreid. Zweden gaat dan ook beginnen met het plaatsen van een vast hekwerk rondom het besmette gebied, zodat uitbreiding van de besmetting niet kan en het land na het zoeken en doden van alle zwijnen in het gebied weer vrij van Afrikaanse varkenspest kan worden.

Een bron van de besmetting is niet gevonden. Menselijk handelen blijft de meest waarschijnlijke oorzaak van de insleep van Afrikaanse varkenspest naar Zweden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer