Backyardvarkens+taboe+door+varkenspest+in+Noord%2DItali%C3%AB
Nieuws
© Varkens Archief

Backyardvarkens taboe door varkenspest in Noord-Italië

In vier provincies in de Italiaanse regio Emilia-Romagna geldt een verbod op het houden van backyardvarkens. In Lombardije zijn alle varkensbedrijven binnen de 10 kilometerzone van de besmette bedrijven geruimd. Dat zijn enkele van de maatregelen die de uitbreiding van Afrikaanse varkenspest in de varkensrijke regio's van Italië moeten indammen.

De maatregelen zijn door de afdeling diergezondheid van het Italiaanse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Europese Comité dat zich bezig houdt met planten, dieren, voedsel, voer en diergezondheid en dierenwelzijn.

In Noord-Italië zijn deze zomer voor het eerst varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest, nadat de voor varkens dodelijke ziekte sinds de eerste uitbraak januari 2021 al honderden wilde zwijnen heeft besmet. Het op 18 augustus eerst getroffen bedrijf met 166 vleesvarkens lag al buiten het oorspronkelijk besmette gebied.

Het tweede getroffen bedrijf met duizend varkens lag hier nog eens 20 kilometer vandaan. Deze besmetting werd 28 augustus vastgesteld, maar al twee tot drie werken eerder waren er verdachte sterfgevallen. Sindsdien waren er nog varkens afgevoerd naar slachterijen in Lombardije, Venetië en Emilia Romagna. De nog aanwezige 59 varkens zijn bemonsterd, maar die bleken niet besmet.

Contactbedrijven besmet

Na deze uitbraak zijn contactbedrijven onderzocht en in totaal zijn er nog eens zes besmette bedrijven gevonden. In totaal telden de acht besmette bedrijven in Lombardije 13.000 varkensplaatsen. Al die bedrijven zijn geruimd, inclusief nog acht contactbedrijven.

Daarna is besloten om alle varkensbedrijven in de 10 kilometerzone rond de besmette bedrijven te ruimen. Dat is 15 september afgerond. Om hoeveel varkens het in totaal gaat, wordt niet gemeld. Er lopen nu nog traceringsonderzoeken die teruggaan naar 15 juli. Die zijn nog niet allemaal afgerond.

Bewakingszone

Door de uitbraken is het besmette gebied in Noord-Italië, dat tot nu de regio's Liguria en Piemonte betrof, flink uitgebreid naar het noordoosten in de regio Lombardije. De bewakingszone komt ook in de regio Emilia Romagna. Vier provincies in deze regio, die bekend staat om de droge hammen als de Parma-ham, hebben daarop strikte maatregelen afgekondigd. Het houden van backyardvarkens is per direct verboden.

Voor het plaatsen van hekwerken rondom varkensbedrijven, zijn net als in Lombardije, subsidies te krijgen en er wordt strikt op bioveiligheid gecontroleerd. Verder is intensieve controle nodig voordat varkens verplaatst mogen worden.

Dat betekent onderzoek op verschijnselen van Afrikaanse varkenspest en uitval 24 uur voor het afvoeren van de eerste varkens en daarna iedere 72 uur. Daarnaast wordt de milt onderzocht van twee gestorven varkens en vindt bloedonderzoek plaats van zwakke biggen 72 uur voordat transport mag plaatsvinden.bloedonderzoek plaats van zwakke biggen 72 uur voordat transport mag plaatsvinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer