Tien+varkensbedrijven+in+jaar+verkocht+via+NVM%2Dmakelaar
Nieuws
© Varkens Archief

Tien varkensbedrijven in jaar verkocht via NVM-makelaar

Via NVM-makelaars zijn in 2023 slechts tien varkensbedrijven overgedragen aan andere varkenshouders. Gemiddeld kwamen in de periode 2013 tot en met 2022 dertig nieuwe varkensbedrijven per jaar via de NVM te koop te staan. Beëindigingsregelingen zijn er debet aan dat er minder varkensbedrijven op de vrije markt worden aangeboden.

Makelaars wijzen erop dat beëindigingsregelingen, vooral de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting, ertoe leiden dat veel bedrijven niet voor verkoop op de vrije markt worden aangeboden. Een deel van deze ondernemers kiest voor de rood-voor-roodregeling. Die maakt het financieel aantrekkelijk om agrarische opstallen te slopen voor woningbouw of andere functies.

Een andere factor die bijdraagt aan de lage verkoopcijfers, is volgens de NVM dat er weinig kwalitatief goede intensieve veehouderijen worden aangeboden in de markt. Vooral in sectoren waar in de afgelopen jaren goede verdiensten zijn gerealiseerd, zoals de varkenshouderij. Ondernemers zijn dus minder snel genegen hun bedrijf te verkopen.

Dat er in 2023 slechts tien varkenshouderijen zijn verkocht, komt mede door het lage aantal nieuwe aanmeldingen van te koop gezette varkenshouderijen. Vorig jaar kwamen slechts tien varkensbedrijven nieuw op de markt, terwijl het gemiddelde in de afgelopen tien jaar dertig stuks bedroeg. Ook komt het vaak voor dat goed presterende varkensbedrijven rechtstreeks tussen agrarisch ondernemers worden verkocht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer