Aantal+Duitse+varkensbedrijven+halveert+in+tien+jaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Aantal Duitse varkensbedrijven halveert in tien jaar

Het aantal varkensbedrijven in Duitsland is tussen 2010 en 2020 bijna gehalveerd. De onzekerheid maakt het boeren bij de oosterburen lastig, waardoor veel agrarisch ondernemers stoppen. Het ministerie van Landbouw wil nu werken aan crisisbestendige randvoorwaarden, waardoor agrarische bedrijven succesvol en duurzaam kunnen opereren.

Dat komt naar voren in het door de Duitse landbouwminister Cem Özdemir gepresenteerde landbouwbeleidsrapport, dat woensdag door het federale kabinet is goedgekeurd. Tussen 2010 en 2020 daalde het totale aantal agrarische bedrijven met 36.100 naar 262.800. Dit komt neer op 10 bedrijven per dag.

De grootste krimp vond plaats in de veehouderij. Het aantal varkensbedrijven daalde tussen 2010 en 2020 van 60.000 naar 32.000. De consumptie van varkensvlees in Duitsland ging van 73 kilo naar iets minder dan 33 kilo per hoofd van de bevolking. In 2022 was dit nog maar 29 kilo.

Planningsonzekerheid

De sterke inkomensfluctuaties gaven agrarisch ondernemers planningsonzekerheid. Özdemir vindt het de taak van de politiek om de randvoorwaarden zo crisisbestendig mogelijk te maken.

'Uit ons rapport blijkt dat het 'groei-of-veranderbeleid' een grote structurele verandering heeft aangewakkerd. Veel te veel boeren moesten het opgeven. Onze boeren zijn bereid om te veranderen, maar ze hebben planningszekerheid nodig. Mijn beleid ondersteunt bij het verzoenen van bescherming en voordeel. Trouw aan het adagium: de winst van vandaag mag niet ten koste gaan van onze toekomst', zegt de landbouwminister.

Herkomst vlees

Volgens de minister willen steeds meer consumenten weten waar en hoe dieren zijn gehouden waarvan het vlees dat op tafel belandt afkomstig is. Ze willen de kans krijgen om met hun beslissingen bij te dragen aan het ten goede veranderen van dingen.

Özdemir: 'Door een toekomstbestendige en crisisbestendige veehouderij te lanceren, die tegelijkertijd waardevolle economische kringlopen sluit, spelen we ook in op deze maatschappelijke ontwikkeling. Er is een verplichte etikettering voor de veehouderij ingevoerd. Voor zover mogelijk regelen we de oorsprongsetikettering op nationaal niveau en zetten we ons in voor EU-brede normen.'

Naar 30 procent biologisch

Duitsland is begonnen met de financiering van een toekomstbestendige veehouderij. Het streven is dat 30 procent van de producten biologisch is in 2030. Daarnaast is er aandacht voor eiwithoudende gewassen voor mensen die geen of minder vlees willen eten.

Verder zet Duitsland in op een landbouw die minder afhankelijk is van dure en energie-intensieve productiemiddelen. 'Dit loont niet alleen economisch voor de boeren, maar draagt er ook aantoonbaar toe bij dat de voedselprijzen de inflatie beter trotseren', zegt de landbouwminister.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer