Nederlander+bezorgd+over+betaalbaarheid+van+vlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Nederlander bezorgd over betaalbaarheid van vlees

Nederlanders zijn bezorgd over de betaalbaarheid van vlees. Dat blijkt uit het Nationale Vleesonderzoek van onderzoeksbureau Zest Marketing, in opdracht van verschillende slachterij- en veehouderijorganisaties. 45 procent van de ondervraagden meent dat vlees financieel niet bereikbaar is voor iedereen in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 70 procent vindt dat de politiek ervoor moet zorgen dat vlees kopen ook in de toekomst haalbaar blijft voor de lagere inkomensklassen. In de achterban van de verschillende politieke partijen is er wel verschil van mening over. De achterban van PVV en SP vindt het in hoge mate belangrijk dat vlees betaalbaar blijft voor lagere inkomensklassen, terwijl ongeveer de helft van de D66- en Volt-achterban dit vindt.

Het onderzoek vindt plaats sinds 2021 en is nu drie keer uitgevoerd. In het onderzoek van 2024 geeft 95 procent van de Nederlanders aan vlees te eten. Dat is een stijging van 1 procentpunt ten opzichte van het onderzoek in 2021. Volgens de initiatiefnemers is dit cijfer al jaren stabiel. Het aantal mensen dat zich uitspreekt voor het belang van vlees, ook in de toekomst, neemt wel toe. 74 procent van de ondervraagden vindt dat vlees ook in de toekomst bij het Nederlandse voedselmenu hoort. 5 procent is het daar niet mee eens. In 2021 was 60 procent het eens met deze stelling en 10 procent niet.

Vlees aan banden leggen

11 procent van de mensen vindt dat de politiek het eten van vlees 'aan banden mag leggen', 76 procent vindt van niet. In 2021 vond 12 procent dat en 62 procent niet. Van de ondervraagden vindt 69 procent dat Nederland zijn vleessector ook voor de toekomst sterk moet houden. 51 procent vindt dat de Nederlandse vleessector moet kunnen produceren voor de vraag op de interne EU-markt. 54 procent vindt dat boeren die produceren voor de EU-markt, in West-Europa bestaansrecht moeten houden. Verder blijkt uit het onderzoek dat 79 procent van de mensen vindt dat vlees uit het buitenland aan dezelfde standaarden moet voldoen als die gelden voor Nederlandse veehouders.

Volgens voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) verdient de vleessector lof. 'Zij verdienen actieve herkenning, erkenning en steun van onze overheid. Het is tijd voor een krachtige impuls van innovatie en ondernemerschap in onze dierlijke productieketens. Stop met het ontmoedigen van de veehouderij en de vleesproductie in Nederland, want ons succes draagt bij aan betaalbaar, bereikbaar, gezond, veilig en duurzaam voedsel in Nederland en daarbuiten. Uit het onderzoek blijkt dat we grote steun hiervoor hebben bij de Nederlanders. Nu nog in Den Haag.'

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Centrale Organisatie voor de Vleessector, Ketenorganisatie Schapenhouderij, Koninklijke Nederlandse Slagers, LTO-vakgroep Kalverhouderij, LTO-vakgroep Schapenhouderij, POV, Vee & Logistiek Nederland en Vereniging van Kalverhouders.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer