Risicobeheersplan+biologische+bedrijven+verplicht+per+2024
Nieuws
© Koos Groenewold

Risicobeheersplan biologische bedrijven verplicht per 2024

Biologisch ondernemers zijn per 1 januari 2024 wettelijk verplicht een risicobeheersplan te hebben. Onderdeel van het plan is de risicoanalyse, die al sinds 2022 verplicht is. Met een invulmodel van vijf stappen wil Countus het ondernemers in de biologische sectoren makkelijker maken.

Een risicobeheersplan omschrijft de risico's binnen een bedrijf die de betrouwbaarheid van het biologische product kan aantasten. Door precies in beeld te brengen op welke punten in het productieproces het biologische product kans heeft om verontreinigd, vermengd of verwisseld te worden.

Ondernemers kijken dus kritisch naar de processen op hun bedrijf en omschrijven die in het plan. Ook de voorzorgsmaatregelen die ze nemen om de kans te verkleinen op productrisico's worden omschreven en geregistreerd.

Het risicobeheersplan wordt ieder jaar geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Skal, de toezichthouder in de biologische keten, geeft aan dat zo'n plan gaat zorgen voor een betrouwbaarder biologisch product voor de consument.

Structuur in plan brengen

Een goed risicobeheersplan is met de tips van Countus in vijf stappen op te bouwen:
1. Beschrijf de bedrijfsprocessen en onderliggende processtappen. Volg welke route biologische producten en partijen afleggen binnen het bedrijf.
2. Focus op de risico's ten aanzien van verontreiniging, vermenging en verwisseling met niet-toegestane stoffen en/of niet-biologische producten.
3. Beschrijf de voorzorgsmaatregelen per risico gericht op procedure- en processtappen.
4. Zorg voor een passende documentatie of registratie van de voorzorgsmaatregelen.
5. Evalueer het risicobeheersplan jaarlijks en controleer of het nog actueel is. Controleer of de voorzorgsmaatregelen in de praktijk correct worden uitgevoerd en of ze nog effectief zijn. Voeg eventueel nieuwe processen of risico's toe en actualiseer de versie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer