Denen+vrezen+teruggang+biologische+varkenshouderij
Nieuws
© Friland

Denen vrezen teruggang biologische varkenshouderij

Deense consumenten hebben vorig jaar 27 procent minder vlees van biologisch gehouden varkens gekocht dan in het jaar ervoor. Ook dit jaar staat de biologische varkensvleesconsumptie onder druk.

Danish Crown zag in de eerste helft van boekjaar 2022/23 de omzet in euro's met 13 procent dalen van zijn verkooporganisatie Friland. Varkenshouders ontvingen gemiddeld 40 eurocent per kilo biologisch vlees minder dan in dezelfde periode van 2021/22.

De inflatie raakt Deense consumenten hard en heeft zijn weerslag op de verkoop van biologisch vlees. Friland, het biologische verkoopbedrijf van vleesverwerker Danish Crown, zette in de eerste zes maanden van boekjaar 2022/23 zo'n 64,2 miljoen euro om, terwijl dat in 2021/22 bijna 74 miljoen euro was.

'Rekening houdend met de markt vreesden we voor slechtere omzetcijfers', zegt Friland-directeur Claus Hein. 'Het statistiekbureau van Denemarken becijferde over 2022 een verkoopdaling van biologisch rund-, varkens- en pluimveevlees van respectievelijk 26, 27 en 20 procent ten opzichte 2021. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar is deze ontwikkeling niet gekeerd. Op de lange termijn is dit geen houdbare situatie.'

Varkenshouders gaan keuzes maken

Het eten van biologische vleesproducten bij Deense consumenten zal gestimuleerd moeten worden. 'Het is absoluut cruciaal dat we de verkoop omhoog krijgen om de biologische veehouderij in Denemarken te kunnen houden. We naderen een kritiek punt waarop veel van onze producenten zullen kiezen of ze hun biologische bedrijfsvoering voort willen zetten', benadrukt Hein.

'Ondanks hun gestegen kosten van voer en energie is de gemiddelde betaling van Friland aan de biologische varkenshouders gedaald. Bracht in de eerste helft van 2021/22 een biologisch vleesvarken gemiddeld 3,46 euro per kilo geslacht gewicht op, in dezelfde periode van boekjaar 2022/23 is dat iets meer dan 3 euro per kilo. Dat is een prijsdaling van 13 procent.'

De Deense leveranciers van scharrelvarkens hebben gemiddeld wel meer voor hun varkens ontvangen. In de eerste helft van 2022/23 kregen ze 2,03 euro per kilo vlees tegen 1,65 euro in dezelfde periode van 2021/22. Ondanks deze stijging van de uitbetaalprijs is het volgens Hein ook voor de scharrelvarkenshouders een uitdaging om het hoofd boven het water te houden.

Consumenten aan zet

CEO Jais Valeur van Danish Crown gelooft dat er behoefte is aan biologisch vlees bij de Deense consumenten. 'Wel zullen ze producten van Friland moeten gaan kopen om de productie van biologische varkens en runderen in Denemarken in stand te kunnen houden. De consument die waarde hecht aan ecologie in eigen land is aan zet', meldt Valeur op de site van Danish Crown.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer