Erik+heeft+gelijk%21
Blog
© The Schippers Group

Erik heeft gelijk!

'Veel geld te verdienen met goede varkensgezondheid’’, las ik onlangs in een artikel van Erik van der Hijden op de website van Varkens. Dat sprak mij enorm aan omdat ik ook in de praktijk merk dat we als varkenssector nog veel geld laten liggen doordat de gezondheid niet optimaal is.

Erik geeft aan dat de verschillen enorm groot zijn met betrekking tot diergezondheid op de bedrijven. Dit ervaar ik onderweg ook en ik verbaas mij vaak nog hoe weinig er wordt gekeken naar de basisvoorwaarde om varkens gezond te houden. Vaak worden simpele praktische zaken uit het ‘’Handboek Varkenshouderij’’ overgeslagen. We zoeken dan al snel naar complexere korte termijn oplossingen startend met een complex bloedonderzoek.

Wat er allemaal op korte termijn mogelijk is, zag ik deze week bij een ondernemer met ons HyCare systeem. De gezondheid van zijn biggen is de laatste zes maanden met flinke stappen vooruitgegaan. Dit komt door structuur aan te brengen, diercategorieën en afdelingen zo strikt mogelijk te scheiden en bij spenen zo min mogelijk te mengen. De biggen zijn hierdoor uniformer, de kwaliteit is beter en er worden minder slachtbiggen geleverd. Het belangrijkste voordeel van deze gezondheidsverbetering is misschien nog wel dat het personeel met nog meer plezier door de stallen loopt. Biggen laden gaat veel makkelijker, doordat ze hokken leeg kunnen laden en er weinig biggen behandeld hoeven te worden.

Toch zie ik nog veel varkenshouders niet doorpakken en terugvallen in oude gewoontes en/of zaken tijdelijk of gedeeltelijk doen. Of roepen: ‘het personeel wil het niet’!
Een goede gezondheid begint bij de basis op orde hebben, hygiëne en een goede biosecurity zijn daarbij cruciaal. Dit geldt voor zowel de externe als interne bioveiligheid. Vaak zijn deze factoren nog ver onder de maat. Als we in Nederland grote stappen willen zetten in varkensgezondheid moeten we eerst de basishygiëne goed op orde hebben. Het garanderen van een goede varkensgezondheid vereist actieve betrokkenheid van het personeel. Dat speelt een cruciale rol bij het handhaven van de hygiëne, het voorkomen van ziekten en het verhelpen van gezondheidsproblemen. Bovendien kan een slechte varkensgezondheid stress en ontevredenheid bij het personeel veroorzaken. Het kan leiden tot een hogere werkdruk, langere werkdagen en hogere stressniveaus.

Laten we de komende jaren in Nederland werken aan de basisprincipes om varkens op onze bedrijven gezond te houden. Hierdoor creëren we een hogere gezondheidsstatus, kunnen we meer rendement maken en voldoende concurrerend blijven. Dit met een goede maatschappelijke acceptatie.

Mart Klijn
Manager HyCare Coaches Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer