%27Cijfers+zeggen+meer+dan+duizend+woorden%27
Blog
© The Schippers Group

'Cijfers zeggen meer dan duizend woorden'

Mijn achtergrond ligt in de fokkerij en hierbij zijn data cruciaal. Data zijn daarbij zelfs de drijvende kracht. Het managen van een bedrijf zonder data is in mijn optiek echt onmogelijk.

Met HyCare begeleiden we bedrijven bij hygiënemanagement. Dit is meer dan het invullen van het lijstje bij het toilet. Het gaat om het coachen en inspireren van medewerkers, creatief zoeken naar praktische oplossingen en op tijd bijsturen op het vlak van hygiënemanagement. Voor dit bijsturen gebruik ik steeds meer data om een juiste analyse en actieplan te maken. Hiervoor hebben we veel parameters zoals de HyCare-score, online gewichtsmonitoring en het waterverbruik.

Voor de vleesvarkenshouderij zijn hiervoor in het algemeen veel cijfers beschikbaar. In de vermeerdering zijn de data aan de zeugenkant goed beschikbaar, maar blijven de gespeende biggen vaak een black box. Als ik deze cijfers vervolgens inzichtelijk probeer te maken, word ik vaak niet geloofd. Denk bijvoorbeeld aan verschillen in voerconversie van gespeende biggen van 1,25 tot 1,80 of een biggengroei in het groeitraject van 25 tot 30 kilo van bijna 1.000 gram per dag.

Als we dingen optimaliseren, dan kunnen we wat betreft verbetering van deze cijfers veel bereiken. Op een leeftijd van zeventig dagen zie ik gewichten met een variatie van 22 tot 33 kilo. Als we dit inzichtelijk maken, dan schrikken we als team vaak echt van de potentie, kan ik u verzekeren. Of andersom; wat laten we liggen aan genetische potentie? In de vleesvarkenshouderij kan ik zo bijvoorbeeld al duidelijk laten zien welke mooie resultaten we kunnen bereiken met hygiënebeleid.

Als je de cijfers inzichtelijk hebt, kun je het resultaat gaan verbeteren. Vaak ontstaat ook de noodzaak om dat te doen. Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is pas echt omhooggegaan bij de introductie van het managementsysteem. Ooit legde ik dit uit aan een buitenlandse varkenshouder. Hij vroeg mij: 'So if I am going to put a computer in my office I am going to wean more piglets in the barn?' Waarop ik antwoordde: 'Yes!' Cijfers zeggen meer dan duizend woorden.

Mart Klijn
Manager HyCare-varkensbedrijven Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer