Spaanse+verwerkers+sorteren+voor+op+varkenstekort
Nieuws
© Carnica

Spaanse verwerkers sorteren voor op varkenstekort

De Spaanse varkensmarkt bevindt zich een periode met een tekort aan biggen en vleesvarkens. De verspreiding van een agressieve PRRS-stam plaatst de varkensvleessector voor verschillende uitdagingen. Een vleesverwerker is al overgeschakeld op arbeidstijdverkorting, meldt de Spaanse website Carnica.

De prijs voor slachtrijpe varkens in Spanje piekt al ruim drie maanden. Er wordt gesproken van de hoogste veilingprijs in de Spaanse geschiedenis. Leveranciers van varkens compenseren het tekort aan biggen door hun varkens zwaarder te maken. Het gemiddelde gewicht van een geslacht varken is nu zo'n 7 kilo hoger dan een jaar geleden.

De prijs van een big is iets gedaald, maar blijft volgens experts ongewoon hoog. Een zeer agressieve PRRS-stam heeft een aanzienlijk deel van de Spaanse varkensproductie aangetast en treft nog steeds nieuwe bedrijven. Zeugen verwerpen of werpen te vroeg, waardoor de biggen minder vitaal zijn. Bij spenen zijn tomen kleiner en minder uniform. De speenbiggen zijn gemiddeld lichter, waardoor de uitval na spenen en in de vleesvarkensfase hoger is. Bovendien zijn er meer terugkomers en worden meer zeugen vervangen.

Dit alles leidt tot een aanzienlijke productiedaling en een reëel biggentekort in Spanje. De import van biggen, zo'n 5 procent van het aanbod, compenseert die productieverliezen niet.

Grote uitdagingen

De onevenwichtigheid in de markt plaatst Spaanse slachterijen en vleesverwerkers voor grote uitdagingen. Het tekort zet druk op de efficiëntie in de keten en de winstgevendheid van hun activiteiten. Ze kopen varkens tegen zeer hoge prijzen in en kunnen deze niet volledig doorberekenen in de verkoopprijs van vlees.

De ongunstige prijs, in vergelijking met exporterende landen als de Verenigde Staten, maakt het moeilijk om varkensvleesproducten op de wereldmarkt af te zetten. Opslag in vrieshuizen is geen rendabele optie, dus moeten kostenbesparingen worden doorgevoerd. Een van de mogelijkheden is het verkorten van de werkweek van vijf naar vier dagen. Uit kostenoogpunt heeft Literia Meat deze manier van arbeidstijdverkorting al doorgevoerd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer