Lijst+megaproducenten+in+zeugensector+blijft+groeien
Nieuws
© Varkens Archief

Lijst megaproducenten in zeugensector blijft groeien

Wereldwijd blijft het aantal ondernemingen met minimaal 100.000 zeugen toenemen. Momenteel zijn er vijftig van zulke megaproducenten die samen 16,5 miljoen zeugen houden. Dat zijn er acht meer dan het jaar ervoor, meldt geneticabedrijf Genesus in de lijst 'Global mega producers (Gmp) 2023'.

De lijst telde in 2022 42 ondernemingen die samen goed waren voor het houden van 15,9 miljoen zeugen. In 2021 waren er mondiaal 34 megaproducenten.

Opvallend in de Gmp-lijst 2023 is het aantal Chinese bedrijven dat het aantal zeugen heeft teruggeschroefd. De slechte financiële situatie in de varkenshouderij en Afrikaanse varkenspest zijn daar debet aan. Uitzondering daarop is de Wens Food Group. Die houdt 300.000 zeugen meer dan in de lijst van 2022. Dat is een forse toename naar 1,4 miljoen zeugen, maar het zijn er nog altijd 400.000 minder dan vermeld op de Gmp-lijst 2021.

De grootste verliezer afgelopen jaar is de Zhengbang Group met een daling van 650.000 zeugen. Ze hebben momenteel nog 'slechts' 350.000 zeugen. Financiële problemen van de snelle groeier vormden de basis van die enorme daling en leidden tot een bedrijfsschandaal in juli 2022.

Het produceren en leveren van varkensvoeders door de eigen voerbedrijven binnen de Zhengbang Group verliep niet goed. Grote aantallen varkens zijn daardoor ondervoed geraakt of zelfs van de honger gestorven. Mede door de slechte varkensprijzen raakte het bedrijf steeds verder in de schulden en is het gereorganiseerd.

Drie uit Spanje

Onder de vijftig megaondernemingen in de varkenshouderij zijn er drie actief in Europa. Het gaat om drie Spaanse bedrijven. Op plek 19 staat Vall Companys met in totaal 260.000 zeugen. Dat zijn 50.000 zeugen meer dan het bedrijf een jaar geleden had. Op plaats 29 staat Costa Food Group met 155.000 zeugen, 5.000 meer dan bij de vorige telling. Grupo Jorge is terug te vinden op plek 43 met 105.000 zeugen.

Op de meest actuele Gmp-lijst staan ook tien nieuwkomers. Het is niet verwonderlijk dat zeven van deze ondernemingen actief zijn in de Chinese varkenshouderij. De hoogste nieuwkomer is te vinden op plek 35 van de lijst van Genesus. Met 137.000 zeugen dendert het Zuid-Koreaanse CJ Group de Gmp-lijst binnen. Het Russische Sibagro en het Spaanse Grupo Jorge maken het aantal nieuwelingen op de lijst met meer dan 100.000 zeugen compleet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer