Uitkoopregeling+Vlaamse+varkenshouders+mogelijk+verruimd
Nieuws
© Twan Wiermans

Uitkoopregeling Vlaamse varkenshouders mogelijk verruimd

175 Vlaamse varkenshouders hebben belangstelling getoond voor de Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen. Dat is 18 procent van de 982 bedrijven die hiervoor in aanmerking komen. De Vlaamse regering overweegt de regeling te verruimen om het aantal deelnemers te vergroten.

Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Vlaanderen telt 4.155 varkensbedrijven, maar die komen niet allemaal in aanmerking voor de uitkoopregeling. Alleen kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5 procent bijdragen aan de stikstofneerslag in een nabijgelegen natuurgebied, hebben recht op een vergoeding. De Vlaamse regering trekt 200 miljoen euro uit voor de regeling. Doel is de Vlaamse varkensstapel in 2030 met 30 procent te verkleinen.

Belangenorganisatie Boerenbond vindt het percentage van 18 procent 'matig'. Het budget van de Vlaamse regering was genoeg om 75 procent van de groep die in aanmerking kwam uit te kopen. De Boerenbond is hierover niet verbaasd: 'De vergoeding van de oudere stallen is erg laag, terwijl de randvoorwaarden heel streng zijn.' Varkenshouders die deelnemen aan de uitkoopregeling, mogen niet op een andere plaats weer starten met het houden van varkens.

Vlaams minister Zuhal Demir van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme heeft bij de Vlaamse regering een voorstel ingediend voor een tweede ronde van de regeling. Ze wil de instapdrempel verlagen, zodat meer varkenshouders, die minder dan 0,5 procent bijdragen, deel kunnen nemen aan de regeling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer