%27Ik+heb+getwijfeld+over+Belgi%C3%AB%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Ik heb getwijfeld over België'

Ik heb getwijfeld over België. Dit zinnetje uit het liedje van Het Goede Doel speelde door mijn hoofd. Ze willen ergens anders naartoe, maar aan het einde van het liedje blijkt dat ze toch maar in Nederland blijven.

Varkenshouders zullen momenteel zoals altijd en nu misschien nog wel meer dan anders, nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Hoe gaat de 'woest aantrekkelijke' stoppersregeling van minister Christianne van der Wal er nu echt uitzien, welk toekomstperspectief heeft landbouwminister Piet Adema voor de boeren?

De ruimte in Nederland is beperkt, de regels en eisen vanuit de overheid en afnemers worden strikter, dus verhuizen naar een ander land lijkt aantrekkelijk. België zal het zeker niet zomaar worden. Dat land kent net zoveel regels als hier en in Duitsland is het zelfs een graadje erger. Waar kun je dan wel heen?

Ga je net als Kees Huizinga naar Oekraïne dan wordt je geconfronteerd met een boze buurman die liefst het hele land wil annexeren. Als daar weer een andere buurman aan het roer is, zal dat mogelijk wel een goed plan zijn. Je zult met open armen worden ontvangen om de economie weer te helpen opbouwen verwacht ik. Het lijkt me wel een enorme stap, je zult echt ondernemer moeten zijn en ook sociaal gezien de stap moeten en willen maken. En dat geldt ook als je naar een ander land wil.

Bij het opzetten van een varkensbedrijf in een ander land zou ik direct extra stappen zetten naar bijvoorbeeld vrijloopkraamhokken en zorgen voor genoeg ruimte en slimme hokindelingen ter afleiding van de varkens. Want de welzijnseisen komen ook in die andere landen en daar kun je maar beter op voorbereid zijn.

Voor een deel van de varkenshouders blijft er in Nederland vast wel plek. Het varken is nu eenmaal het beste in staat om circulaire producten om te zetten in een heerlijk eiwitrijk product. Er zullen allerhande concepten komen en blijven waar hopelijk de boer zelf mede aan het roer blijft. Zelfs de biologische houderij kan groeien. Want als minister Adema wil dat er 15 procent biologische akkerbouw en tuinbouw komt dan is er ook biologische mest nodig.

Een deel van de varkenshouders zal besluiten om geen varkens meer te houden maar wat anders te gaan doen. Ze kunnen hun kennis en energie dan vast en zeker prima inzetten inzetten in andere takken van de landbouw of bijvoorbeeld de techniek. Behoefte aan de doorzetters die varkenshouders van nature zijn, is er genoeg.

Succes met het maken van de juiste keuzes komend jaar.

John Lamers
Vakredacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer