Crisistop+over+stoppersregeling+Duitse+varkenshouders
Nieuws
© Twan Wiermans

Crisistop over stoppersregeling Duitse varkenshouders

De roep om een stoppersregeling voor varkenshouders naar Nederlands voorbeeld klinkt steeds luider In Duitsland. Binnenkort spreekt Landbouwminister Julia Klöckner tijdens een crisistop met allerlei stakeholders uit de varkenshouderij over zo'n regeling.

De situatie in de Duitse varkenshouderij is penibel. Enerzijds gelden strenge welzijnseisen waaraan Duitse varkenshouders en met name zeugenhouders moeten gaan voldoen. Anderzijds zetten corona en de Afrikaanse varkenspest de Duitse varkensmarkt zwaar onder druk. Reden voor de Oost-Duitse varkenshouder Leon van Dijck om begin september te pleiten voor een regeling naar Nederlands voorbeeld.

Zijn oproep krijgt brede bijval. Enquêtes onder Duitse varkenshouders wijzen uit dat ze bereid zijn om met een goede regeling te stoppen. De Duitse koepel van varkenshouders geeft aan open te staan voor een 'exit-bonus'. Ook Duitslands grootste zeugenhouder LFD Holding ziet heil in productievermindering als daarvoor economische steun komt, geeft een woordvoerder van het bedrijf aan.

Krimp onvermijdelijk

De Duitse werkgroep Landelijke Landbouw (AbL) noemt een krimp van de varkenshouderij onvermijdelijk. Zij pleit voor een krimp van de varkensstapel in veedichte gebieden, in overleg met de betrokkenen. Randvoorwaarde noemt AbL een hogere toegevoegde waarde per dier en eerlijke producentenprijzen.

TopAgrar meldt dat de eerste berichten zijn dat varkenshouders voorlopig niet hoeven te rekenen op meer steun van de federale overheid.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer