%27Hoezo+uw+CO2%2Dvoetafdruk+verlagen%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Hoezo uw CO2-voetafdruk verlagen?'

De grote boodschap tijdens de jaarbijeenkomst van Topigs Norsvin op 5 juni was dat de hele keten moet samenwerken om de CO2-reductie waar te maken. Drie voorname sprekers, Jasper Scholten van Blonk Concultancy, Henk Flipsen van Nevedi en Egbert Knol van Topigs Norsvin ventileerden hun visie daarop.

Vooral Flipsen riep de varkenshouders op zo spoedig mogelijk inzicht te krijgen in hun eigen CO2-voetafdruk. Echter, ik voelde vooral dat de varkenshouders liever hebben dat de rest van de keten het probleem oplost, in plaats van de verantwoordelijkheid bij de varkenshouder neer te leggen.

De eerste stap naar CO2-reductie is natuurlijk het in kaart brengen van de huidige voetafdruk. Binnen Topigs Norsvin hebben we ondertussen onze eigen CO2-voetafdruk in de smiezen en uiteraard is hier een daar ruimte voor verbetering. Máár het grootste effect van Topigs Norsvin op de voetafdruk zit hem toch echt in onze producten.

Onderstaande figuur geeft, ondanks de leeftijd van het onderzoek, goed weer dat een groot gedeelte van de CO2-voetafdruk van de varkenshouderij wereldwijd veroorzaakt wordt door het voer, met op de tweede plaats het mestmanagement. Een verbetering van de voerefficiëntie van onze varkens draagt dus in sterke mate bij tot de reductie van broeikasgassen.

© FAO

Regional variation in pork production and GHG emission intensities. Gerber, P. J., et al. (2013). Tackling climate change through livestock: a global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

In een recente studie van onze Noorse collega’s is aangetoond dat er vier manieren zijn om de CO2-voetafdruk van varkensbedrijven te verlagen, namelijk: management, keuze tussen borgen of beren, gezondheid status en, jawel, genetica. Door middel van genetische selectie was de voetafdruk in vijf jaar tijd met 6 procent gereduceerd, zie ook onderstaande figuur. Dús zelfs al doet u niets anders dan onze producten kopen, daarmee draagt u al bij aan de verbetering van het klimaat.

© Livestock Science

Graphical abstract. Bonesmo, H., & Enger, E. G. (2021). The effects of progress in genetics and management on intensities of greenhouse gas emissions from Norwegian pork production. Livestock Science, 254, 104746.

Vanuit de samenleving is er een sterke wens om onze invloed op het klimaat zo ver mogelijk te minimaliseren. De hamvraag is natuurlijk wat het u oplevert om de CO2-voetafdruk van uw varkensbedrijf te verlagen. U heeft hier wel vast weleens over nagedacht. Wanneer wordt het voor u interessant om actief veranderingen in te zetten ten behoeve van het klimaat?

Lisanne Verschuren
Global platform lead nutrition research bij Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer