Jaar+vooruit+levering+vleesvarkens+plannen+bij+Danish+Crown
Nieuws
© Danish Crown

Jaar vooruit levering vleesvarkens plannen bij Danish Crown

Leden-varkenshouders van Danish Crown moeten vanaf 1 juli een heel jaar vooruit het aantal vleesvarkens doorgeven dat ze laten slachten. De Deense slachterijcoöperatie neemt deze maatregel vanwege de grote schommelingen in aantal leveringen van afgelopen jaren die een aanslag waren op de verdiencapaciteit.

De afgelopen drie jaar schommelde het aantal varkens dat Danish Crown heeft geslacht gigantisch. Eerst ging het van circa 215.000 naar 280.000 varkens per week. Nu is het weer gedaald naar ongeveer 200.000 varkens per week. Deze schommelingen zijn ongeveer zo groot als de hele capaciteit van de slachterij in het Deense Horsens.

'Dit maakte het voor Danish Crown bijna onmogelijk om de productie te optimaliseren', zegt bestuursvoorzitter Erik Bredholt van Danish Crown. 'De slachtkosten stijgen als er periodes zijn met capaciteitsgebrek en periodes met overcapaciteit. Er was een enorme buffercapaciteit nodig die de coöperatie tientallen miljoenen euro's per jaar heeft gekost en dat is niet houdbaar.'

Dit was dan ook een van de redenen om onlangs de slachterij in het Deense Sæby te sluiten.

Mogelijkheid tot aftrek bij instabiele leveringen

Om de verdiencapaciteit van de slachterij verder te verbeteren, heeft de raad van bestuur besloten dat de individuele leden-varkenshouders vooraf hun hoeveelheid A-varkens moeten aangeven. Dat zijn de varkens waarvan ze de hoogste uitbetalingsprijs krijgen.De varkenshouders geven dan een jaar vooruit per kwartaal aan hoeveel varkens ze gaan leveren. Ze kunnen daarbovenop dan nog wel B-varkens leveren, maar daarvoor geldt in principe altijd een korting die afhankelijk is van de marktomstandigheden.

Houden de varkenshouders zich aan de aantallen A-varkens, dan krijgen ze de maximale uitbetaling. Als de raad van bestuur van Danish Crown constateert dat er een te grote onevenwichtigheid is in de varkensleveringen, dan kunnen ze het stabiliteitsmasker activeren. Dertig dagen na activering van dit masker krijgen de varkenshouders dan te maken met een korting op de uitbetaling als ze 10 procent meer of minder leveren dan vooraf afgesproken.

De korting bij 10 procent te veel leveren is dan 220 Deense kronen ofwel 29,54 euro per varken. 10 procent te weinig betekent een korting van 75 Deense kronen ofwel 10,07 euro per varken. Bij 30 procent te weinig loopt dit op naar een korting van 100 Deense kronen ofwel 13,43 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer