Vleespercentage+Deense+varkens+daalt+door+nieuwe+berekeningswijze
Nieuws
© Danish Crown

Vleespercentage Deense varkens daalt door nieuwe berekeningswijze

Het vleespercentage van Deense varkens daalt vanaf 8 mei met 2,9 procent. Danish Crown hanteert dan nauwkeurigere vergelijkingen voor het berekenen ervan. Het classificatiecomité heeft deze vastgesteld en de EU heeft het goedgekeurd. Voor de afrekening van de vleesvarkens heeft dit geen gevolgen, verzekert Danish Crown.

Dezelfde varkens klasseren met ingang van aankomende maandag dus 2,9 procent lager. Om te voorkomen dat de varkens hierdoor minder waard worden, zijn de noteringen aangepast. De basisnotering is tot de ingangsdatum nog gebaseerd op een varken met een vleespercentage van 61. Daarna is de basis 58,1 procent.

De vleespercentages die toeslagen of kortingen geven zijn ook aangepast. Eerder was de toeslag 0,10 Deense Kroon, dat is 1,3 eurocent per kilo, bij een percentage van 61,1 tot 65. Nu is dat van 58,2 toto 62,1 procent. Datzelfde geldt voor de kortingen. De hoogste korting van 0,25 Deense Kroon, ofwel 3,4 eurocent per kilo, is nu voor varkens met een vleespercentage van 47,1 tot 54 procent.

De uitbetalingen blijven gelijk omdat de fysieke vlees- en eetkwaliteit van de varkens niet verandert, stelt Danish Crown. Naast de verrekening voor het vleespercentage geldt de verschuiving in dit percentage ook voor de vraag of het individuele speciale varken een specifieke varkenstoeslag krijgt voor bijvoorbeeld de Engelse markt, biologische varkens of concepten als de Antonius en Bornholmergrisen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer