Danish+Crown+sluit+een+van+de+zes+slachterijen
Nieuws
© Davey van Aken

Danish Crown sluit een van de zes slachterijen

Het fors dalende aantal vleesvarkens in Denemarken dwingt de Danish Crown tot een herstructurering. Het slachthuis in Sæby gaat sluiten waardoor 800 medewerkers hun baan dreigen te verliezen. Ruim de helft van hen zou bij andere locaties van de Deense vleesverwerker aan de slag kunnen.

Overcapaciteit aan slachthaken heeft Danish Crown (DC) aangezet tot het sluiten van het slachthuis in Sæby. Afgelopen jaar is het aanbod van vleesvarkens in Denemarken met ruim 10 procent op weekbasis gedaald. Zonder ingrijpen zou dit DC zo’n 40 miljoen euro gaan kosten. Dat bestempeld productiedirecteur Per Laursen als onverantwoord. Daarom heeft DC op 19 april aangekondigd om een van de zes varkensslachterijen in Denemarken te gaan sluiten, vermeldt de website.

Ondanks de gestegen varkensprijzen heeft de inflatie het voor veel Deense boeren moeilijk gemaakt om financieel gezond te blijven. Daarom zijn er varkenshouders gestopt met het houden van varkens en verkopen anderen hun 30 kilo wegende biggen nu voor de export. De vraag naar Deense biggen uit Polen en Duitsland is zo groot dat biggenexport de Deense zeugenhouders nu een beter inkomen oplevert. Daardoor is het aantal slachtvarkens in Denemarken fors gedaald en zal dat nog verder afnemen.

Besparen en geld vrijmaken

Om het tij te kunnen keren wil Danish Crown kosten besparen en extra middelen vrijmaken om meer voor de Deense vleesvarkens te kunnen betalen. DC streeft ernaar op het niveau van Duitsland uit te komen zodat meer varkens in eigen land blijven. Ook wordt de verdiencapaciteit van de varkenshouders er beter door.

In de vleesbranche is het volgens DC absoluut cruciaal dat de slachthuizen met een zeer hoge bezettingsgraad werken. ‘Anders wordt het slachten van een varken simpelweg te duur’, zegt Laursen. ‘Na een aantal goede jaren met de grote export naar China als aanjager, wisten we dat er een risico bestond dat de productie van vleesvarkens zou kunnen dalen. Achter de beslissing om het slachthuis in Sæby te sluiten gaat een zorgvuldige en grondige afweging schuil.’

450 van de 800 werknemers van het te sluiten slachthuis in Sæby verwacht Danish Crown te kunnen herplaatsen in de slachthuizen in Horsens, Ringsted en Blans bij Sønderborg.

Ook blijft de strategie Feeding the Future ongewijzigd. ‘De toekomstige groei is niet meer varkens slachten, maar de waarde van varkensvlees verhogen en door de productie van aantrekkelijker en duurzamer voedsel’, zegt Jais Valeur, Group CEO van Danish Crown.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer